Bine ati venit    |    Redactie    |    Editoriale    |    Reportaje    |    Fotografii    |    Filme    |    Contact
traduceri Iasi
realizare site web
cursuri contabilitate Bucuresti - pahar carton
tavane extensibile
cabinet kinetoterapie Bucuresti realizare site web
usi de garaj Calarasi
montaj tapet
body-uri din bumbac
cazare eforie nord beton amprentat
beton amprentat
contabilitate pentru firme Bucuresti
videochat constanta
cabina foto bucuresti
all night escort amsterdam
pompe de caldura
avocat suceava inchirieri apartamente Iasi
automatizari porti Bucuresti
laminina

TURISM Lacul cu apa ca smaraldul – Iacobdeal

Data: 17 iulie 2020 | 310 Vizualizari | Categorie: Reportaje, Stiri, Turism

Lacul Iacobdeal numit de localnici „La fântana” este un lac antropic, format într-o cuvetă rezultată din extragerea granitului. Se află pe raza comunei Turcoaia, într-o fostă carieră de piatră de pe dealul Iacobdeal.

Accesul spre lac, din DN22D Măcin-Cerna, spre comuna Turcoaia pe DJ222H 2,5 km până la intersecție, apoi spre stânga aproximativ 3 km. De aici (lacul nu este vizibil) înca 200 metri la dreapta pe un drum local care urcă ușor. Punct de reper: drumul care urmează după construcțiile dezafectate ale fostei cariere.

Lacul poate fi inclus în aria obiectivelor turistice ale Munților Măcinului, datorită modului său de formare, unic în țară.
Zona acoperită cu apă a fost un punct de extracție a unui granit foarte dur. Prin exploatarea rocii din cariera s-a ajuns în adâncul masivului granitic, atingându-se un filon feldspatic, greu de prelucrat. De aici necesitatea excavării a două galerii în masa pietroasă. În timpul lucrărilor, prin dinamitare, a fost eliberat un strat acviver cu debit bogat, aflat sub presiune, care a răbufnit în lungul excavațiilor, umplându-le cu apă care, apoi s-a revărsat ocupând cuveta carierei.

Locul fermecat a apărut în filmul ”Aferim”, dar și în videoclipul unei melodii interpretată de Puya și Inna. Accesul la lacul Iacobdeal nu este însă atât de facil. Acesta se află pe raza comunei Turcoaia, iar accesul se face din DN22D Măcin-Cerna. La jumătatea distanței dintre pasul Priopcea și intersecția cu drumul care se desprinde spre satul Greci, se face stânga spre satul Turcoaia, iar din drumul spre sat se ia ca punct de reper zona de vest a exploatării, după care în următoarea intersecție mare se virează la stânga.

„La fântana” este un lac care nu are legatură cu nici o alta unitate acvatică. În el nu se varsă nici o apă curgătoare și nu are nici un canal de scurgere spre Dunăre. Roca granitică care îl înconjoară, îi conferă un aspect de „căldare” asemănătoare unui lac glaciar.
Alimentarea lacului cu apă are două căi: subterană, din izvoare al căror număr nu este cunoscut; de la suprafață, din precipitații (ploi, topirea zăpezii). Volumul apei din lac este înfluențat de climatul arid și de aportul de apă venit din izvoare. Nivelul apei determină adâncimea, estimată la peste 20 metri, și suprafața care la nivel maxim poate ajunge pana la un ha.

 multe detalii aici Mesaj pentru cititorii website-ului SatulRomanesc.Ro

Administratorul websiteului isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care au un caracter obscen, jignitor ori aduc atingere onoarei si demnitatii persoanei. Publicatia sate-romanesti.ro nu isi asuma raspunderea pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


.
Copyright © 2018 by sate-romanesti.ro. Toate drepturile sunt rezervate. Designed by Dianys Holdings - realizare site web
realizare site web montaj tapet hormigon impreso madrid beton amprentat traduceri autorizate Iasi
Epilare cu ceara Iasi expert contabil iasi