Bine ati venit    |    Redactie    |    Editoriale    |    Reportaje    |    Fotografii    |    Filme    |    Contact
traduceri Iasi
realizare site web
cursuri contabilitate Bucuresti - pahar carton
tavane extensibile
cabinet kinetoterapie Bucuresti realizare site web
usi de garaj Calarasi
montaj tapet
body-uri din bumbac
cazare eforie nord beton amprentat
beton amprentat
contabilitate pentru firme Bucuresti
videochat constanta
cabina foto bucuresti
all night escort amsterdam
pompe de caldura
avocat suceava inchirieri apartamente Iasi
automatizari porti Bucuresti
laminina

TRADIȚII Ansamblul Folcloric Profesionist CIPRIAN PORUMBESCU din Suceava

Data: 17 iulie 2020 | 161 Vizualizari | Categorie: Ansambluri folclorice, Artisti, Cultura, Jocuri populare, Port popular, Reportaje

Ansamblul Folcloric Profesionist CIPRIAN PORUMBESCU este un brand cultural al Bucovinei. Fiecare spectacol oferit pe scenă este o lecție despre tradiția vie a bucovinenilor. În anul 2019 au împlinit 65 ani de activitate, ocazie cu care au oferit mai multe spectacole în țară demne de renumele său artistic.

Existența unei instituții de artă profesioniste pe teritoriul judetului Suceava a însemnat, de-a lungul timpului, permanentizarea unor manifstări cultura-artistice cu largă audiență în rândul publicului spectator.

Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 3429 din 17 Octombrie 1953, prin care Ansamblul de Cântece și Dansuri Ciprian Porumbescu devenea instituție artistică de stat, venea să confirme existența unei tradiții muzicale însemnate pe teritoriul sucevean.

Începând cu anul 1954, activitatea ansamblului, ca instituție de stat, înregistat valențe noi, desfășurându-se organizat, în stagiuni de spectacole. Schema de funcționare de 34 de persoane din 1954 se mărește la 64 în 1956. Aflat la conducerea ansamblului, Ion FARMATU imprimă colectivul artistic cu ambiție și profesionalism. În același timp, îmbogățirea repertoriului pe linia valorificării tezaurului folcloric și cu dorința de perfecționare profesională la un nivel calitativ mai înalt este o altă preocupare a conducerii ansamblului. Se cuvin remarcate aici meritele dirijorului Dragoș LUCAN, care se va ocupa de pregătirea muzicală pentru opereta Crai Nou, de Ciprian Porumbescu, a cărei premieră va avea loc la 31 Mai 1959, în regia artistică a lui Dumitru FILIP, 42 de spectaole în Suceava și mai multe altele în țară.

În anul 1960 ansamblul oferă spectatorilor o nouă premieră: dirijori, Dragoș LUCAN și Ștefan PINTILIE, soliștii voali Ștefania PAMPARĂU, Artemiza BEJAN, Traian STRATON, Petre BARBU și solistul instrumentist Ion PRELIPCEANU.

Mai multe detalii aici 

Facebook

Click aici pentru video  Mesaj pentru cititorii website-ului SatulRomanesc.Ro

Administratorul websiteului isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care au un caracter obscen, jignitor ori aduc atingere onoarei si demnitatii persoanei. Publicatia sate-romanesti.ro nu isi asuma raspunderea pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


.
Copyright © 2018 by sate-romanesti.ro. Toate drepturile sunt rezervate. Designed by Dianys Holdings - realizare site web
realizare site web montaj tapet hormigon impreso madrid beton amprentat traduceri autorizate Iasi
Epilare cu ceara Iasi expert contabil iasi