|
În cadrul rubricii PRIMAR LA SAT vă aducem în atenție satele românești bine gospodărite de oamenii harnici și de primarii lor care muncesc exclusiv în beneficiul comunității pe care o reprezintă. Trecând prin județele Brăila, Galați, Buzău, Constanța, Tulcea și Vrancea, am descoperit sate frumoase și prospere, moderne, dar și primari care au înțeles faptul că numai prin scrierea de proiecte pentru accesarea surselor externe de finanțare pot dezvolta satele lor. Nu contează că ai un mandat, două, trei sau patru în spate. Important este să ai voință, ambiția și dragostea de a munci exclusiv în interesul cetățenilor pentru a le asigura condiții minime de trai.
În materialul de astăzi vom prezenta un primar aflat la primul său mandat, edil al unei comune de munte, cu sate răsfirate, destul de greu de administrat.
Comuna Jitia este situată în partea de sud-vest a judeţului Vrancea, în zona de curbură a Carpaţilor, în depresiunea Bisoca-Jitia-Neculele. Are cinci sate componente respectiv: Jitia, Cerbu, Măgura, Dealu Sării și Jitia de Jos. Peisajele zonei sunt de o frumusețe rară, pare că este un loc binecuvântat de Dumnezeu. Nu întâmplător pe raza comunei se află multe biserici și mănăstiri, turismul rural ecumenic fiind la mare căutare prin prezența și existența în zonă a părintelui arhimandrit Macarie Beșliu, starețul schitului Montioru, care a ridicat în zonă trei așezăminte monahale.
Fiind o comună de munte, activitățile specifice zonei sunt exploatarea şi prelucrarea lemnului, creşterea animalelor, lucrări cu specific silvic (împăduriri, curăţirea şi igienizarea pădurilor, curăţirea păşunilor), prelucrarea pietrei din râul Râmnicu-Sărat, lucrări de artizanat (ţesutul, diferite cusături), turism.
Cine ajunge pe Valea Ramnicului, în comuna Jitia are ce vedea. Principalele obiective turistice sunt Mănăstirea Poiana Mărului cu o vechime de peste 200 de ani; Biserica Sf. Dumitru din satul Jitia; Biserica Sf. Nicolae din satul Jitia de Jos; Biserica Sf. Petru şi Pavel din satul Dealu Sării; Vârful Ulmuşoru; Vârful Măgurii; Pădurea Schitului; Poiana Negari; Piatra Mâţei; Lacul Giurgiului.
Cel mai important eveniment local al satului este “Festivalului Folclorului Vrancean”, organizat în Poiana Negari din satul Dealu Sării, în luna august, moment de bucurie pentru locuitori deoarece este ziua comunei. Acest festival este cel mai vechi eveniment cu caracter folcloric din județ, anul trecut fiind organizată ediția cu numărul 52. De fiecare dată acest mare spectacol pur tradițional este organizat de Centru Cultural Vrancea în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Jitia.
În anul 2016, la ultimele alegeri locale cetatenii comunei au ales schimbarea și au dat un vot de încredere actualului primar Ion Păun.De atunci și până azi, în cei patru ani de mandat, în comuna Jitia s-a început transformarea localității. Străzi asfaltate, iluminat public modern, infrastructură școlară modernă, etc. De altfel, toate proiectele realizate în acest mandat de primarul Ion Păun se regăsesc în obiectivele realizate și de alți primari gospodari de localități rurale din perioada exercițiului financiar 2016-2020.
Concret, la Jitia, în cei patru ani au fost realizate următoarele obiective de investiții:
1. Iluminat public led prin montarea a 480 de lămpi pentru iluminat public în toate satele componente ale comunei Jitia;
2. Construire obiectiv de investiții ”Sala de festivități” in satul Jitia de Jos;
3. Modernizare DC 177 Km1+200-3+400” – asfaltarea a 2,2 km de drum comunal în satul Măgura;
4. Modernizare drumuri comunale , comuna Jitia ” – asfaltarea a 1,2 km din drumul comunal din satul Măgura și asfaltarea a 3,045 km- drumului comunal DC 179 din satul Dealu Sării;
5. Construirea unui teren de sport în satul Jitia;
6. Elaborarea Planului Urbanistic General al comunei;
7. Amenajarea de grupuri sanitare interioare la Școala Primară Jitia și Școala Primară din satul Jitia de Jos;
8. Balastarea drumurilor de interes local din satele Cerbu, Jitia de Jos și Jitia ( Peste Gârlă);
9. Balastarea drumurilor de acces în pășune în satele Jitia de Jos, Cerbu și Jitia;
10. Achiziționarea unui tractor DEUTZ FHAR pentru efectuarea deszăpezirii și altor lucrări de interes local;
11. Achiziția unei lame pentru zăpadă;
12. Achiziția unei sărărițe pentru împrăștiat material antiderapant;
13. Achiziția unei cupe tip trapez pentru buldoexcavator;
14. Achiziția unei Autoutilitare Mitsubishi L200;
15. Achiziția unei cisterne de motorină cu o capacitate de 9000 de litri;
16. Captarea a două izvoare în satul Jitia de Jos și achiziționarea unui rezervor de înmagazinare cu o capacitate de 20 tone;
17. Înlocuirea conductei metalice de alimentare cu apă din satul Jitia de Jos cu conductă tip PEAHD;
18. Amenajarea trecerii peste Râul Rm. Sărat pe un podeț format din tuburi din beton;
19. Amenajare a șase puncte pentru recreere pentru turiști prin amplasarea unor construcții tip foișor;
20. Solicitarea către Compania Națională de Investiții și aprobarea de către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a listei sinteză pentru obiectivele: ”Modernizare drumuri de interes local” și ”Reabilitare, modernizare și dotare Cămin cultural, satul Jitia”, proiecte ce au primit finanțare.
Desigur că începutul schimbării și modernizării localității se vede iar primarul gospodar de la sat, și în cazul comunei Jitia, a demonstrat prin fapte că numai să ai voință și prin implicare alături de o echipă poti realiza astfel de proiecte, finanțate prin fonduri locale, guvernamentale, europene.
Pentru perioada 2020-2024, primarul Ion Păun si-a propus continuarea procesului de modernizare al comunei prin implementarea următoarelor proiecte:
1. Realizarea obiectivului de investiții ”Modernizare drumuri de interes local” – asfaltarea ulițelor sătești;
2. Realizarea obiectivului de investiții ”Reabilitare , modernizare și dotare Cămin cultural , satul Jitia”;
3. Construirea unei săli de festivități în satul Dealu Sării;
4. Construire dispensar medical uman care să includă locuință pentru medic și spațiu pentru cabinet stomatologic;
5. Reabilitarea sediului primăriei;
6. Construire rețea de alimentare cu apă în satul Măgura;
7. Extinderea capacității de alimentare cu apă din satul Dealu Sării prin captarea de izvoare noi;
8. Amenajarea centrului civic al comunei;
9. Achiziționarea unei autoutilitare speciale pentru stingerea incendiilor;
10. Finalizarea lucrărilor de construcție la Școala Primară Cerbu;
11. Implementarea unui sistem de colectare separată a deșeurilor și de reciclare a celor reciclabile;
În ceea ce privește activitatea culturală, cu totul deosebită în această comună, anul acesta primarul Ion Păun cu aprobarea Consiliului Local a prevăzut în buget și a demarat discuțiile pentru achiziționarea costumelor populare pentru copii și adulții care fac parte din Ansamblul Folcloric „Chindia”.
Un ansamblu păstorit cu dragoste de tradiție și obiceiuri populare dar mai ales de portul tradițional al zonei de către soții Lucian și Petruța Lalu, coregrafi de specialitate în domeniu. Anul trecut, în luna decembrie, cu ocazia inaugurării unei săli de festivități în satul Jitia de Jos, ansamblul Chindia din care face parte și formația de dansuri bărbătești “Braul de la Jitia” (în care dansează și si persoane trecute de 70 de ani) a aniversat și 25 de ani de activitate, ocazie cu care au prezentat un scurt program de cântece și jocuri tradiționale din zonă.
De-a lungul timpului, atat formația de adulți cat si cea de copii au fost prezenți la spectacole în Brăila, Galați, Brașov, Tulcea, Buzău, în multe dintre ele fiind însoțiți chiar și de primarul comunei, dar și în Vrancea, fiind colaborator constanți ai Centrului Cultural Vrancea la evenimentele organizate de această instituție.
Ansamblurile locale sunt an de an gazda festivalului folcloric din Poiana Negari unde, de-a lungul timpului, au sosit soliști de referință ai muzicii populare românești dar și ansambluri folclorice din localitățile unde ansamblul Chindia a dus mesajul cântului și jocului tradițional vrâncean.
Având în vedere această viață culturală activă, primarul Ion Păun s-a preocupat de susținerea ei iar decizia achiziționării de noi costume a venit prin prisma faptului că ele erau extrem de vechi, unele cămăși datând de peste 100 ani.
Având și proiectul pentru modernizarea Caminului Cultural și dotarea lui, activitatea se poate desfășura în condiții normale pe viitor. În virtutea acestui fapt, în anul 2018, comuna Jitia reprezentată de primarul Ion Păun a fost premiată în baza unui proiect marca SATE ROMÂNEȘTI în cadrul Adunării Generale a Asociației Comunelor din România cu trofeul și diploma de excelenta „Nicolae Sabău” pentru implicarea și susținerea activității culturale la nivel local.
Așa cum am spus și în celelalte materiale, SATE ROMÂNEȘTI promovează primarii gospodari, care s-au implicat în a face ceva concret pentru comunitățile pe care le păstoresc. Nu este nevoie de experiență în administrația publică locală pentru a realiza proiecte durabile dar de minimă necesitate pentru satele noastre. Cu o echipă muncitoare și dornică de a dezvolta și moderniza o localitate, iată că se poate. Și acest lucru este perfect valabil și în cazul primarului comunei Jitia, Ion Păun care, după un prim mandat, se poate lăuda că a reușit să le ofere cetățenilor localitatii drumuri bune, iluminat public pe timp de noapte, o infrastructură cultural-educativă bună. Și, desigur, proiectele vor continua…
Text: GABRIELA POPA
Mesaj pentru cititorii website-ului SatulRomanesc.Ro Administratorul websiteului isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care au un caracter obscen, jignitor ori aduc atingere onoarei si demnitatii persoanei. Publicatia sate-romanesti.ro nu isi asuma raspunderea pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului. |