Bine ati venit    |    Redactie    |    Editoriale    |    Reportaje    |    Fotografii    |    Filme    |    Contact
traduceri Iasi
realizare site web
cursuri contabilitate Bucuresti - pahar carton
tavane extensibile
cabinet kinetoterapie Bucuresti realizare site web
usi de garaj Calarasi
montaj tapet
body-uri din bumbac
cazare eforie nord beton amprentat
beton amprentat
contabilitate pentru firme Bucuresti
videochat constanta
cabina foto bucuresti
all night escort amsterdam
pompe de caldura
avocat suceava inchirieri apartamente Iasi
automatizari porti Bucuresti
laminina

PRIMAR LA SAT Un primar model pentru o comună de nota 10 – Ilie Efteme, primarul comunei Siliștea din județul Brăila

Data: 27 august 2020 | 2496 Vizualizari | Categorie: Anunturi, Stiri

„La doar câţiva kilometri de municipiul Brăila, la ieşirea pe drumul spre Focşani, prima comună ce îţi iese în cale este Siliştea. Cine nu a vizitat până acum această aşezare rurală, trebuie neaparat să o facă pentru a vedea cum în doar 4 ani, de la comuna cu buruieni şi noroaie a ajuns comuna cu uliţe asfaltate şi cu un sistem educaţional şi cultural care le duce faima în întreaga ţară”, scriam în urmă cu ceva vreme.

Până în anul 2012, despre comuna Siliştea se ştia că este doar aproape de municipiul Brăila, că poligonul de tragere este la Muchea (sat component) şi că în Mărtăceşti este o biserică la şosea de o frumuseţe rară. Astăzi, când vorbim despre comuna Siliştea, spunem şcoli şi cămine culturale reabilitate şi dotate la ultimele standarde, un sediu modern de primărie, centru civic amenajat, cămin cultural ultramodern, alei asfaltate în aproape 100% şi un primar care ştie ce înseamnă să fii cu adevărat gospodar – Efteme Ilie. “Înainte, când eram consilier local avusesem destule interpelări cu foştii mei colegi primari pe tema curăţeniei în comună şi care spuneau nu există bani, nu se poate. Cred eu că unele lucruri care ţineau de buna gospodărire a comunei nu ţineau neapărat numai de bani, ci de o mână bună de gospodar. Îmi permit acum să spun că pot. Atunci când e vorba de gospodărire, dacă vrei să faci ceva, cu adevărat, faci. Cât priveşte celelalte lucruri, împreună cu Consiliul Local şi analizând inclusiv părerea cetăţenilor, le trecem pe o listă de priorităţi şi în funcţie de necesităţile localităţii, s-au rezolvat”, mărturiseşte edilul comunei.

După curăţenia generală s-a trecut la identificarea tuturor instituţiilor publice care urmau a fi reabilitate. S-a început cu şcoala de la Muchea, unde în două clase învăţau patru clase cu mulţi elevi. “În acea şcoală nu fusese făcută o investiţie de 50 de ani. Copiii învăţau în clase cu sobe de teracotă care afumau rău. Aceea a fost prima investiţie. Am făcut în acea şcoală clase de sine stătătoare, toate pentru elevi şi cadre didactice, şi dotarea cu mobilier. Apoi, am amenajat curtea interioară şi grădiniţa care era lângă şcoală. După această primă investiţie, au urmat multe alte proiecte. Cele mai importante au fost reabilitarea complexă a şcolii Siliştea inaugurată în 2015 cu apă, gaze la sala de sport, finalizarea curţii interioare pentru a face elevii orele de educaţie fizică în condiţii civilizate. Apoi am reamenajat Căminul Cultural, m-am ocupat de drumuri. Fiecare drum a fost inventariat şi s-a pietruit sau chiar asfaltat. În 2014, sediul primăriei a schimbat imaginea comunei. În total au fost peste 50 de proiecte pe care le-am realizat în primii patru ani de zile cu diverse tipuri de fonduri”.

Şi în biserici s-au făcut investiţii, cu atât mai mult cu cât în lăcaşul de cult din satul Siliştea nu se făcuseră investiţii de peste 25 ani.

Absolut toate proiectele realizate în comuna Siliștea de-a lungul timpului au avut susținerea președintelui Consiliului Județean Brăila, Chiriac Francisk Iulian.

Un ansamblu folcloric ce a dus faima comunei în ţară

Iubitor de tradiţie populară, joc şi port tradiţional românesc, primarul Ilie Efteme a decis în anul 2013 să înfiinţeze un ansamblu folcloric. “Iniţial, s-au adunat în trupa de dans persoane adulte, dar câteva luni mai târziu s-a făcut şi formaţia de copii. I-au pus numele <Spicul> după locul de origine – Bărăgan. La nivel de comună exista potenţial, în schimb, nu exista susţinere şi nici omul potrivit care să lege cele două aspecte. Eu, cândva, am fost dansator într-un ansamblu, dar nu asta m-a determinat să-l înfiinţez. Am optat pentru acest gen de cultură deoarece, fiind o comună cu mulţi tineri şi cu persoane de vârstă medie şi intelectuali, am găsit sprijin la directorul şcolii şi am pus în practică acest proiect. Din punctul meu de vedere, aceast gen de activitate mai degrevează din lucrurile care sunt în afara şcolii, mulţi copii devenind membri ai ansamblului, lucru care le dezvoltă abilităţile de comunicare în grup, de disciplină, şi prin deplasările pe care le facem, mai văd şi ce se întâmplă în alte locuri”.

De asemenea, în anul 2015, comuna Siliştea a fost gazda primei ediţii a festivalului-concurs “Lie Ciocârlie” unde au venit ansambluri din 8 judeţe şi maeştri coregrafi de renume (n.r. Marin Barbu) pentru a juriza concursul. Cu toţii, la final, au concluzionat că evenimentul a fost un adevărat succes atât din punct de vedere organizatoric, cât şi al calităţii formaţiilor prezente. Festivalul a continuat şi septembrie 2016 sub denumirea “Sărbătoarea gospodarului siliştean” unde au participat şi renumiţi solişti de muzică populară în recital.

În fiecare an până în 2019 a fost organizat acest eveniment, devenind de acum o tradiție.

Totodată, în luna februarie, începând din anul 2014 a avut loc in căminul cultural din Siliștea tradiționala șezătoarea dedicată Dragobetelui unde erau invitate ansambluri folclorice din diverse județe ale țării unde ansamblul Spicul fusese invitat să participe.


Tot la capitolul cultură, ansamblul folcloric al comunei Siliștea se poate mândri că are în palmares un film etnografic filmat în comuna Soveja din județul Vrancea și care a fost lansat la Muzeul Țăranului Român.
Pentru ca deplasarea ansamblului să se facă în condiții de maximă siguranță și confort, primarul Ilie Efteme a achiziționat prin Ministerul Turismului și un autocar.
Anul trecut chiar au avut și o primă iesire internațională la un festival în Macedonia. Sub coordonarea doamnei coregraf Damache Săndica, de fiecare dată când apare pe scenă, oriunde s-ar duce, Ansamblul Spicul prezintă un program deosebit, aplauzele publicului de la final fiind dovada în acest sens.

De altfel, în anul 2018 primarul Ilie Efteme a fost premiat de Asociația Comunelor din România cu trofeul și diploma de excelență NICOLAE SABĂU pentru promovarea și susținerea activității culturale la nivel local.

Omul sfințește locul la Siliștea

Când spui Siliștea spui Ilie Efteme. Aici proverbul „omul sfințește locul” este valabil mai mult ca oricând.
Candidează pentru cel de-al treilea mandat de primar dar a dovedit chiar după primul mandat câștigat în 2012 că este un primar gospodar. Prin muncă și perseverență, dedicat exclusiv comunității pe care o păstorește, Ilie Efteme este un primar model. La Siliștea drumul spre modernizare este asfaltat, activitatea culturală este în top, sălile de festivități sunt pregătite că la carte, urmează canalizarea, gazele. Lista proiectelor realizate este lungă! Lista obiectivelor pentru următorii patru ani este și mai lungă.


Concret, în cel de-al doilea mandat de primar al comunei Siliștea, Ilie Efteme împreună cu echipa sa a realizat următoarele proiecte:

1. Sală de festivități în satul Muchea;
2. Sală de festivități în satul Mărtăcești;
3. Asfaltare străzi în satele Mărtacești, Muchea Siliștea, IAS Siliștea, Cotu Lung și Cotu Mihalea;
4. Asfaltarea Drumului Județean DN 23 – sat Cotu Lung cu sprijinul Consiliului Județean Brăila și a președintelui Chiriac Francisk Iulian;
5. Spații de colectare selectivă și gunoi menajer;
6. Modernizare școli în satele Muchea, Siliștea și Cotu Lung;
7. Reparații exterior alei acces și construire capelă cu clopotniță la biserica din Cotu Lung;
8. Modernizare iluminat public în satele Siliștea, Mărtacești, Muchea, Cotu Lung, Cotu Mihalea, Vameșu, Mucheni și în cartierele Agrosil și Oremixt;
9. Modernizare linii electrice și bransamente în satul Siliștea;
10. Achiziție mașină deszăpezire IVECO;
11. WI FI internet gratuit în parc Siliștea, școala Siliștea, școala Muchea și școala Cotu Lung;
12. Teren mini fotbal și pistă alergare, amenajare curte interioară și sală de sport la Siliștea;
13. Cadastru general gratuit;
14. Finalizare PUZ intravilan – loturi acordate tinerilor între 18 și 35 ani;
15. Studiu fezabilitate racordare gaze în satele Mărtacești, Siliștea, cartier Agrosil și Muchea;
16. Adăpători, uluci pentru vite și oi la puțurile de pe pășuni;
17. Construire garaj pentru mașină școală în sat Muchea

Și lista proiectelor pe care și le-a propus pentru următorul mandat este destul de lungă:

1. Sală de festivități cartier Agrosil Siliștea și parc de joacă pentru copii;
2. Asfaltarea drumului județean segmentul DN 23 – șoseaua Romanu cu sprijinul Consiliului Județean și al președintelui Chiriac Francisk Iulian;
3. Apă potabilă în satele Mucheni, Cotu Lung, Cotu Mihalea, Vameșu, Oremixt;
4. Extindere gaze în sat Siliștea pe străzile Văleni, Brazdei, Unirii, Patriei, Câmpului și Piscului;
5. Înființare rețea distribuție gaze în satele Mărtacești, Muchea, cartier Agrosil și extindere către Cotu Lung;
6. Construire trotuare, șanțuri și spații verzi pe strada Principală în satul Siliștea și satul Mărtăcești;
7. Reparații monument sat Muchea;
8. Înființare parc joacă pentru copii și teren mini fotbal în sat Muchea;
9. Înființare parc joacă pentru copii și teren mini fotbal în sat Cotu Lung;
10. Construire capelă și clopotniță în satele Siliștea, Mărtacești și Muchea;
11. Extindere cimitir sat Siliștea;
12. Asfaltare străzi în satele Mărtacești, Siliștea, Cotu Lung, Cotu Mihalea și Vameșu;
13. Modernizare centru civic sat Muchea;
14. Studiu de fezabilitate și proiect canalizare în satele Siliștea, Muchea, Mărtăcești și cartier Agrosil;
15. Modernizare linii electrice și bransamente casnice în satele Mărtăcești, Muchea, Cotu Lung, Cotu Mihalea, Vameșu și cartier Agrosil;
16. Realizare parc joacă pentru copii în satul Mărtăcești;
17. Realizare proiect monitorizare video în toate localitățile comunei Siliștea;
18. Modernizare centru civic IAS SILIȘTEA – blocuri, curți interioare, parcări autoturisme și strada Suceviței.

Cu un asemenea portofoliu de realizări și cu așa proiecte de viitor, primarul comunei Siliștea, Ilie Efteme, candidează pentru cel de-al treilea mandat. Cu siguranță și de această dată va obține un vot de încredere din partea cetățenilor pentru că a demonstrat încă de la început că, dacă vrei să dezvolți o comunitate, nimic nu este imposibil. Munca în echipă atrage întotdeauna succes. Iar la Siliștea, așa cum am mai spus, procesul de modernizare merge pe un drum asfaltat deja…

Text: GABRIELA POPA 

 



Mesaj pentru cititorii website-ului SatulRomanesc.Ro

Administratorul websiteului isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care au un caracter obscen, jignitor ori aduc atingere onoarei si demnitatii persoanei. Publicatia sate-romanesti.ro nu isi asuma raspunderea pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


.
Copyright © 2018 by sate-romanesti.ro. Toate drepturile sunt rezervate. Designed by Dianys Holdings - realizare site web
realizare site web montaj tapet hormigon impreso madrid beton amprentat traduceri autorizate Iasi
Epilare cu ceara Iasi expert contabil iasi