Situată în Câmpia Bărăganului, pe drumul ce duce spre orașul Făurei, comuna Dudeşti este un loc plin de istorie, încărcat de obiective turistice pe care oricine ajunge în zonă le poate vedea pentru ca sunt extrem de bine conservate: Movila Tătarului, Crucea lui Sului, Crucea lui Vlad ori Catedrala Bărăganului, biserica din satul Tătaru. De asemenea, peisajul sălbatic al Bărăganului, crucile de piatră care îți ies în cale la tot pasul ori celebrelele fântâni cu cumpănă, toate, laolaltă spun povestea locului și a oamenilor care își duc traiul aici.
SATE ROMÂNEȘTI a scris în urma cu ceva vreme un amplu reportaj despre acest subiect – click aici pentru a citit textul.
Comuna Dudești are în componență trei sate: Dudești, Tătaru și Bumbăcari, satul deportaților din Bărăgan. De 16 ani este administrată de un primar gospodar. L-am cunoscut pe Marian Bocănel în anul 2006, când preluase frâiele comunei pe care încă de atunci și-a propus să o modernizeze. În urmă cu 14 ani visa ca în comuna Dudești toate străzile să fie asfaltate, să aibă canalizare, gaze, cămine culturale moderne, școli reabilitate și dotate, grădinițe moderne. Încet – încet le-a făcut. Anul trecut, în 2019, în drum spre Brăila, după mulți ani, am poposit în Dudești. Cu bucurie am constatat că de la ultima mea vizită acolo în 2010, străzile erau asfaltate complet, nu mai erau acele ulițe pietruite, școala din Tătaru dar și cea din Dudești arătau mult mai bine, a instituții moderne de învățământ. Un scurt popas la catedrala Bărăganului așa cum este renumită biserica din Tătaru pentru frumusețea și impozanța ei, ne-a arătat o biserică curată, extrem de bine îngrijită atât de interior cat si pe exterior. Ce mai, comuna Dudești era de nerecunoscut!
Astăzi, localitatea arată mult mai bine, a evoluat extrem de mult între timp…pentru că lucrurile au continuat să meargă bine acolo. Iar un primar gospodar asa cum s-a dovedit a fi Marian Bocănel a demonstrat că doar cu pași mici dar siguri poate schimba fața unei comunități. Cu fonduri locale, guvernamentale, europene, proiecte de succes care se reflectă în imaginea de azi a comunei.
Biserici moderne și noi în Dudești
“Fiind fiu al satului Tătaru și crescut în spirtul credinței ortodoxe am considerat că nu trebuie să precupețesc nici un efort pentru a realiza reabilitarea bisericii cu hramul Sfântul Nicolae din localitatea Tataru, numită și “Catedrala Bărăganului ”, aceasta fiind și o datorie de onoare, de altfel.
“Astfel, în perioada 2013 – 2017 cu ajutorul preotului paroh Ene Dan, trecut între timp la cele veșnice, Dumnezeu să-l odihnească în pace, a pc pr. Guzu Constantin coslujitor la acea dată, acum preot paroh al bisericii noastre, sub supravegherea preot consilier inginer Horațiu Moldovan de la sectorul Patrimoniu și construcții bisericești, a preotului Dumitru Constantin, protoiereu de Însurăței, a Consiliului Local al comunei Dudești și cu participarea credincioșilor din localitatea Tataru, am reușit să facem lucruri extrem de importante”, mărturisește edilul comunei.
În anul 2016 s-au început lucrarile de restaurare a picturilor murale de către pictorul Stoleru Sandu, lucrarea fiind finalizată în iulie 2017. De asemenea, biserica a fost reabilitată integral atât în interior cât și în exterior, plus s-a montat o centrală termică performantă.
Astfel pregătită, restaurată, înnoită și readusă la “frumusețea cea dintâi ” , biserica a fost sfințită de către Chiriarhul Dunării de Jos în data de 24 septembrie 2017, când au participat un număr impresionant de enoriași.
“Bucurie celor care vin, Pace celor care rămân, Binecuvântare celor care pleacă”
Acesta este mesajul care te întâmpină la intrarea în biserica din satul Dudești. Având hramul “Mihail și Gavril”, lăcașul de cult păstorit de preotul paroh Ioan Petre a suferit transformări radicale în ultima perioadă. Cu sprijinul Consiliului Local și al enoriașilor s-au executat lucrări de modernizare atât pe exterior cât și în interior, s-a montat o centrală termică performantă, s-a pus o nouă clopotniță dotată cu sisteme de sonorizare de ultimă generație precum și iluminat modern în curtea bisericii.
Școlile din Dudești și Tătaru, reabilitate și dotate
Obiective prioritare ale primarului Marian Bocănel au fost și reabilitarea dar și modernizarea școlilor și grădinițelor din localitatățile Tătaru și Dudești, pentru a realiza un climat corespunzător de desfășurare a procesului de învățământ, atât pentru copii cât și pentru cadrele didactice din școli.
“Acum, școlile acestea se pot lăuda cu faptul că au sisteme de încălzire centralizată cu calorifere atât în clase cât și pe holuri, trecând de la vechile sobe din clase cu randament foarte slab la acestea centralizate, cu grupuri sanitare moderne, mobilier în clase modern, supraveghere video cu circuit închis.
Pe scurt, în urma schimbului de experiență care a avut loc la Dudești cu participarea directorilor din întreg județul am fost foarte lăudați și apreciați pentru felul cum arată școlile noastre. În acest mandat am reușit și angajarea permanentă a unui conducător auto pe un microbuz școlar care transportă elevii și profesorii la și de la Însurăței.
Mulțumesc pe această cale pentru implicarea directorilor școlii, a cadrelor didactice, a personalului auxiliar precum și părinților copiilor, care au depus eforturi substanțiale pentru a realiza aceste lucruri. Mărturie stau imaginile de mai jos”, a scris edilul
pe o rețea de socializare.
Cabinete medicale moderne și personal medical specializat
O atenție deosebită a fost acordată și îmbunătățirii calității actului medical a populației din satele Dudești și Tătaru prin modernizarea și dotarea celor două cabinete de medicină de familie existente în localitate.
“În calitate de administrator al clădirilor unde își desfășoară activitatea medicii de familie, am răspuns cu promptitudine la solicitarile acestora, punctual, unde a fost nevoie. Astfel au fost făcute lucrări de amenajare de la zero la cabinetul de medicină de familie din Tătaru și de reparație capitală la acoperiș la cabinetul de medicină de familie din Dudești, la acestea aducându-și un substanțial aport și Consiliul Județean Brăila, pentru care le multumesc. De asemenea, în acest mandat am demarat și amenajarea unui cabinet medical multifuncțional, în localitatea Dudești, pe care dorim să-l deschidem cât mai curând, imediat ce oprește situația generată de pandemie, lucru care grevează DSP Brăila, acest cabinet fiind aproape finalizat. Și această lucrare este făcută cu ajutorul Consiliului Județean Brăila. Pentru cabinetul de medicină de familie din Dudești există un proiect de reabilitare totală în valoare de 100. 000 euro, proiectul a fost depus, așteptăm confirmarea de aprobare a finanțării, proiectul fiind al Primăriei Dudești”, explică primarul Bocănel pe o rețea de socializare.
Cât privește situația spitalului din localitatea Dudești sursa citată spune că se depun eforturi intense pentru a găsi o formă de finanțare de la buget sau eventual parteneriat privat pentru a-l face funcțional, însa lipsa acută a cadrelor medicale este una din marile piedici în a realiza și acest lucru.
O altă mare realizare a fost și înființarea celui de-al doilea post de asistent medical comunitar, împreună cu Ministerul Sănătății, asociat comunei Dudești. Astfel, persoanele care au probleme de sănătate din Dudești pot solicita ajutorul acestuia și în mod operativ sunt consultate/tratate de personal calificat, plus activități ale asistentului medical comunitar de prevenție.
Nici Căminele Culturale nu au fost uitate
În anul 2008, în satul Dudești era unul dintre cele mai moderne cămine culturale din județul Brăila. Între timp acesta dar si cel din satul Tătaru au suferit modificări și dotări în pas cu vremurile actuale. “În acest mandat am depus toate eforturile pentru a reabilita și cele două cămine culturale din localitățile Tătaru și Dudești. Astfel, primaria Dudești prin fonduri proprii a reabilitat căminul cultural din Tătaru, iar pe cel din Dudești cu ajutorul Consiliului Județean Brăila.
La căminul cultural din Dudești am realizat și un grup sanitar nou cu acces din interior. Am insistat pentru a realiza spații primitoare în cele două cămine culturale, spații încălzite prin centrale termice proprii, apă caldă în sălile de pregătire, uși și ferestre de termopan cu perdele noi, veselă nouă, și cel mai important mobilier nou (mese și scaune ergonomice) cu fețe de masă noi. Aici, locuitorii satelor din Dudești și Tătaru petrec evenimente importante din viața lor și, în premieră, iarna trecută, am organizat pentru locuitorii din comuna Dudești, un revelion, la căminul cultural din satul Tătaru, eveniment de o mare reușită atât din punct de vedere organizatoric cât și a atmosferei create. Dorim să facem o tradiție din a organiza astfel de evenimente împreună și contăm pe implicarea tinerilor cât mai activ în comunitate”, explică edilul comunei.
Drumuri asfaltate în comuna Dudești
Așa cum am spus la începutul acestui articol, astăzi comuna Dudești este o localitate asfaltată în proporție extrem de mare. Pentru că o atenție deosebită în acest mandat a primarului Marian Bocănel a fost acordată rețelei stradale. “Pe lângă biserică, școala, cabinete medicale, am considerat că cetățenii comunei trebuie să beneficieze și de si o rețea stradală foarte bună. Astfel, când am început mandatul îmi plănuisem să modernizez o serie de străzi din satele Tataru și Dudesti, aceasta fiind o promisiune electorală făcută cetățenilor comunei.
Însă oportunitatea maximă a apărut atunci când au fost demarate programele P.N.D.L , 1 și 2. Împreună cu aparatul de specialitate al primăriei Dudești și Consiliul Local Dudești, am aplicat și am câștigat pentru comunitate. Rezultatul este mai mult decât mulțumitor, am reabilitat și acoperit cu asfalt mai mult de 80% din rețeaua stradală a comunei Dudești. În acest moment ne aflăm printre localitățile care stau foarte bine la acest capitol.
Cu excepția străzii Ciprian Porumbescu din Dudești, stradă reabilitata cu ajutorul Consiliului Județean Brăila, celelalte străzi din Dudești și Tătaru au fost reabilitate prin programele P.N.D.L 1 și P.N.D.L 2, programe care au fost foarte bune pentru comunitatea noastră și au avut un real succes.bTot in acest mandat, beneficiind de ajutorul Consiliului Județean Brăila au fost reabilitate și drumurile de legătură ale comunei Dudești cu alte localități, respectiv Dudesti – Dudescu DJ 211 și Tătaru – Bărăganu DJ 211B”, spune primarul Marian Bocănel.
Punct de lucru ISU LA Dudești
Una din marile realizări ale edilului din Dudești a fost și înființarea, cu ajutorul Consiliului Județean Brăila, a unui Punct de Lucru I.S.U. – Pompieri, în localitate. “Un proiect de investiție foarte mare de altfel, însă cu reale implicații pozitive în cadrul comunității noastre și a comunelor vecine nouă”, recunoaște primarul Bocănel.
Acesta este un obiectiv strategic, militarizat, profesionist, care are ca scop intervenția în caz de situații de urgentă, incendii, accidente rutiere sau de altă natură, cutremur, caderi ale utilităților publice datorate dezastrelor, etc, structura este integrată în sistemul national 112.
“Ne putem lăuda că suntem printre puținele comunități care au pe teritoriul sau o astfel de structură, și acest lucru este foarte benefic pentru locuitorii comunei Dudești, vizibil prin timpii de acces reduși la intervenții, aceasta traducându-se prin salvări de vieți omenești și bunuri materiale”, explică primarul.
Centru multifuncțional în Dudești
Un proiect în derulare în parteneriat cu Consiliul Județean Brăila este construirea unei clădiri, denumită Centrul Multifuncțional în satul Dudești. Acest proiect a fost inițiat în anul 2017, însă din lipsa fondurilor acesta a demarat abia în anul 2020. Constructia va fi ridicată în curtea bisericii din Dudești. În cadrul Centrului Multifuncțional se vor desfășura activități de servire, tip cantină socială, și se vor putea desfășura inclusiv evenimente de tip pomeni, parastase. Lângă Centrul Multifunctional va fi și o capelă mortuară.
“Cât privește satul Tătaru, suntem în faza de studiu de fezabilitate, urmând ca anul viitor să demareze procesul de execuție a unei lucrări similare. Aceste obiective se fac cu aprobările specialiștilor din cadrul Bisericii Ortodoxe Române și au regim special”, a explicat edilul comunei Dudești.
Tot prin PNDL și iluminat public pe sistem led în Dudești
Pentru că asfaltările s-au facut prin PNDL, și iluminatul public în comună s-a realizat tot prin acest program. În acest sens, într-o primă fază s-au montat lămpi moderne cu Led, cu un consum de aproximativ 30W, comparativ cu vechile lămpi cu mercur de 250W , obținând pe lângă un iluminat mai eficient și un consum de energie mai scăzut. Aceste lampi au fost achiziționate prin buget propriu și au fost montate “un stâlp da, unul nu”. A urmat faza a II-a de modernizare, prin programul P.N.D.L. 1, când au fost montate și diferența de lămpi pe stâlpii unde nu au fost montate în prima fază.
Acum, comuna Dudești este între localitățile din top în ceea ce priveste iluminatul public stradal având lămpi economice cu LED pe toate străzile și pe toți stâlpii.
Sportul, în special Oina, o tradiție în satul Tătaru
O preocupare importantă, în mandatul care a trecut, a avut-o primarul Marian Bocănel i pentru tinerii din comuna Dudești, în special pentru cei care practică sportul, gândindu-se că e timpul de a reface tradiția pe care localitatea a avut-o în acest domeniu, în special a sportului național, Oina.
“Astfel, la inițiativa mea, am propus și realizat un frumos sediu de Bază Sportivă în comuna Dudești, acest obiectiv modern este finalizat în proporție de 100% și așteaptă tinerii doritori de a practica sportul. Pe locul unde era o ruină a fostului sediu IEELIF din zona stadionului, cu multă muncă și implicare, această lucrare făcându-se mergând pe teren, am reușit să inaugurez în acest an două obiective importante, respectiv Sediul ISU – pompieri și acest sediu Bază Sportivă Dudești. Obiectivul este realizat cu finanțare de la Consiliul Județean Brăila și Bugetul Local. Sediu Baza Sportivă Dudești dispune de centrală termica proprie dar și de o sobă de teracotă pentru situații deosebite, vestiare făcute dupa ultimele standarde, sală de dușuri moderne, sală de mese etc, totul fiind nou, funcțional, așteptând pe tinerii comunei să îl folosească. Bineînțeles că vom moderniza și stadionul, unde intenționăm să facem o Bază Sportiva modernă cu terenuri dedicate diferitelor discipline sportive. Aceleași obiective vor fi realizate și în satul Tătaru”, explică edilul.
Milioane de lei pentru dezvoltarea și modernizarea comunei Dudești
Făcând un sumar al celor prezentate mai sus, prin proiecte de asociere cu Consiliul Județean Brăila, comuna Dudești a primit în perioada 2016-2019 aproximativ 1,7 milioane de lei pentru următoarele proiecte:
1. Extindere rețele distribuție apă în localitățile Dudești și Tătaru;
2. Lucrări de întreținere str. Ciprian Porumbescu;
3. Renovare cămin cultural Dudești;
4. Camera de supraveghere + retea informatică;
5. Înființare centru de urgență – 90,094.00 – 2017;
6. Înfiintare centru situații de urgență – 300,000.00 – 2018;
7. Amenajare grup sanitar Cămin cultural;
8. Amenajare sediu bază sportivă;
9. Refacere acoperiș dispensar și anexă;
10. Împrejmuite cimitir sat Tătaru;
Prin Programul Național de Dezvoltare Locală s-au alocat următoarele sume de bani:
1. Modernizare iluminat stradal în comuna Dudești, județul Brăila – 533,120.00
2. Reabilitarea drumurilor în satele Dudești și Tătaru, aparținând comunei Dudești, județul Brăila – 6,783,174.50
3. Reabilitarea străzilor rurale din localitățile Dudești și Tătaru, comuna Dudești, județul Brăila – 6,785,990.66
Cu un asemenea portofoliu de proiecte, ne întrebăm dacă ar mai fi ceva de făcut în comuna Dudești. Și, cum la orice gospodar se găsește ceva de făcut, primarul Marian Bocănel are mari planuri de viitor.
1. Demararea proiectului de înființare a sistemului de distribuție gaze naturale în comună, prin depunerea studiului de fezabilitate, în vederea obținerii finanțării;
2. Finalizare proiecte de modernizare/asfaltare străzi în comuna Dudești, cu tot ce înseamnă rigole, podețe acces , trotuare pietonale și marcaje rutiere;
3. Amenajarea unor spații de joacă pentru copii în satele Dudești și Tătaru;
4. Amenajare parcuri de agrement în satele Dudești si Tătaru;
5. Lucrări de modernizare scoli (local 1 si 2) din satul Tătaru;
6. Reabilitarea și consolidarea principalelor drumuri de exploatare agricole de pe raza comunei;
7. Înființare constructie Așezământ Social în comuna Dudești și construirea de capele mortuare la cele 2 biserici din comuna Dudești (în satele Dudești și Tătaru);
8. Demersuri pentru repunerea în funcțiune a spitalului din comuna Dudești;
9. Achiziție și montare indicatoare intrare/ieșire localitate.
10. Achiziție utilaj întreținere drumuri pietruite sau de pământ și acostamente drumuri (autogreder);
11. Achiziție utilaj de mare capacitate pentru deszăpezire;
12. Reabilitare retea electrică în satul Dudești;
13. Extindere rețea drumuri asfaltate către fostul sat Bumbăcari;
14. Furnizare semnal internet WI-FI ,,la liber” în comuna Dudești (satele Dudești, Tătaru și Bumbăcari);
15. Extindere sistem supraveghere video in comună;
16. Achiziție și montaj instalații de aer condiționat la caminele culturale;
17. Reabilitare dispensar uman în satul Dudești;
18. Înființare Bază Sportivă în comuna Dudești;
19. Înființarea rețelei de canalizare pe teritoriul comunei Dudești;
“Întotdeauna am fost deschis la propunerile cetățenilor comunei Dudești, așa ca voi lua act la orice este benefic pentru dezvoltarea comunității noastre”, spune edilul comunei Dudești din județul Brăila.
Comuna Dudești administrată de primarul Marian Bocănel, unul dintre cei mai vechi primari de comună din județul Brăila, a demonstrat că ține pasul cu vremurile. Cel dintâi gospodar al satului a înțeles prin tot ceea ce a realizat în acești 16 ani de primărie că dezvoltarea unei localități trebuie să se facă circular, adică proiectele să fie dedicate fiecărui sector de activitate: școală, biserică, cultură, infrastructură stradală, medicală. Toate, în timp, cu răbdare și multă muncă au dus la ceea ce este astăzi această așezare rurală din Câmpia Bărăganului. Marian Bocănel este un exemplu de
PRIMAR LA SATcare a reușit să scoată la lumină tot ceea ce are mai frumos această așezare rurală din Bărăganul Brăilei. Este un model de bună practică cu siguranță și care a muncit în toți acești 16 ani doar cu scopul de a asigura cetățenilor comunei Dudești un trai mai bun iar imaginea comunei să fie una a unei localități curate, moderne și înfloritoare.
Iar noi, echipa SATE ROMÂNEȘTI vom continua să promovăm frumusețea satelor noastre și performanțele în administrația publică locală a primarilor care le conduc.
Text: GABRIELA POPA