Bine ati venit    |    Redactie    |    Editoriale    |    Reportaje    |    Fotografii    |    Filme    |    Contact
traduceri Iasi
realizare site web
cursuri contabilitate Bucuresti - pahar carton
tavane extensibile
cabinet kinetoterapie Bucuresti realizare site web
usi de garaj Calarasi
montaj tapet
body-uri din bumbac
cazare eforie nord beton amprentat
beton amprentat
contabilitate pentru firme Bucuresti
videochat constanta
cabina foto bucuresti
all night escort amsterdam
pompe de caldura
avocat suceava inchirieri apartamente Iasi
automatizari porti Bucuresti
laminina

PRIMAR LA SAT Performanță în administrația publică locală și un model de succes – primarul comunei Niculițel din Tulcea, Florin Pascale

Data: 31 august 2020 | 824 Vizualizari | Categorie: Reportaje

Nordul Dobrogei reprezintă una dintre cele mai importante și atractive zone cu potențial turistic pentru România. Situate între Delta Dunării și Parcul Național Munții Măcinului, în nordul Podișului Dobrogei de Nord, Dealurile Niculițelului se detașează printr-o serie de atracții turistice de o mare diversitate, grupate în jurul comunei Niculițel.
Localitatea este situată în partea de nord-vest a județului Tulcea, într-o zonă depresionară larg deschisă spre nord la poalele dealurilor Niculițelului și este delimitată de următoarele localități: la Nord de orașul Isaccea, la vest de comuna Hamcearca, la sud de comuna Izvoarele iar la est de comunele Somova și Frecăței. Pe direcția nord-vest este străbătută de D.N. 22, Smârdan-Măcin-Isaccea-Tulcea-Babadag.

Comuna are un singur sat component – Niculițel și este administrată de 12 ani de un primar gospodar, care a făcut performanță în administrația publică locală, Florin Pascale.

Turism ecumenic la Niculițel

Satul Niculiţel se află situat într-o zonă ce abundă de vestigii ale trecutului din diferite perioade istorice: geto-dacă, romană (o aşezare rurală, villae rusticae, un apeduct roman, necropole, complexul paleocreştin), medievale (valul, biserica cu plan treflat, biserica Sf. Athanasie).
Complexul paleocreştin, situat în marginea de est a localităţii, este compus dintr-o bazilică ridicată în timpul împăratului Valens deasupra unei cripte paleocreştine ce adăpostea două morminte martirice suprapuse; cel de la nivelul superior conţinea, într-un sicriu colectiv, scheletele a patru martiri al căror nume: Zotikos, Attalos, Kamasis şi Philippos şi calitatea de martiri – Martyres Hristou – sunt notate pe pereţii criptei.
Satul este înconjurat de un val (numit de localnici „Valul lui Traian” sau „Troian”), lung de 27 km, ce închide o suprafaţă de cca 50 km2. În interiorul valului se află câteva întărituri (lagăre), înconjurate şi acestea cu valuri. În lipsa unor cercetări sistematice,  valul a fost datat diferit, începând din sec. IV p.Chr. până în sec. XI – XII şi, în consecinţă, atribuit romanilor, protobulgarilor sau bizantinilor.

Biserica Sfântul Atanasie, ridicată în sec. al XIV-lea ca biserică a unei curţi feudale, refăcută în timp, în funcţie şi astăzi, este un alt martor al vieţii creştine din localitate. De asemenea, la 3 km SV de sat, se află cea mai veche biserică cu plan treflat din România, construită în sec. XI-XII. În apropierea satului Niculiţel, într-un peisaj de un pitoresc aparte, sunt situate trei mănăstiri: Mânăstirea Cocoş – ctitorită la 1833 de către călugării transilvăneni Visarion, Gherontie şi Isaiia, întorşi de la Muntele Athos; Mânăstirea Celic-Dere – construită către mijlocul sec. XIX ca mănăstire de maici; Mânăstirea Saon, mânăstire de maici – ctitorită în 1864 ca un mic schit de monahii de la mănăstirea Celic-Dere şi care a devenit mănăstire de sine stătătoare în anul 1881.


Prezenţa a numeroase lăcaşuri de cult şi a mânăstirilor învecinătate, ca şi denumirea de “Monastire” pe care a avut-o satul Niculiţel până în sec. al XIX, după cum este consemnat în hărțile medievale şi moderne, demonstrează ca acestă aşezare a constituit un important centru religios.
Pe de altă parte, vestigiile antice şi medievale descoperite pe teritoriul satului dovedesc o locuire intensă, continuată în vremea ocupaţiei otomane de o populaţie românească a cărei principală îndeletnicire era viticultura.

Cine nu a auzit de celebra podgorie Sarica Niculițel unde se cultivă soiurile de struguri Aligote, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling de Rin, Fetească Albă, Fetească Regală, Pinot Gris, Muscat Ottonel, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah și Merlot? Din acești struguri ies renumitele branduri de vin: Via Viticola Aligote, Sarica, Sarica Essentia Cuvee 4 Sfinți, Sarica Black Label, Caii de la Letea și Caii de la Letea – ediție limitată.

Comuna Niculitel are o populație de aproape 4.300 de locuitori. De-a lungul timpului, prin preocuparea primarului Florin Pascale au fost atrași milioane de euro la Niculițel pentru modernizarea și dezvoltarea localității.

Florin Pascale a câștigat prima dată funcția de primar în anul 2008. Acum finalizează cel de-al treilea mandat cu brio, portofoliul de realizări fiind extrem de mare.
În toate cele trei mandate a schimbat faţa comunei urmărind dezvoltarea durabilă şi sustenabilă a localităţii prin investiţii din fonduri locale, fonduri guvernamentale şi fonduri europene. În cel de-al patrulea va continua modernizarea comunei şi va finaliza cu succes proiectele deja începute în infrastructura rutieră, în îmbunătăţirea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare, în infrastructura de învăţământ şi cultură, turism, etc.

În cadrul unui interviu realizat de jurnalistul Paul Alexe, la postul tv Tulcea News, edilul de la Niculițel a dezvăluit realizările acestui mandat și proiectele de viitor pentru următorii patru ani. „Eu am rămas constant în proiectele pe care le am în vedere pentru dezvoltarea localității și urmăresc ca dezvoltarea să se facă în mod durabil și sustenabil. M-am angajat în primărie în anul 1998 și vreo doi ani am fost un simplu funcționar, timp în care m-am antrenat. L-am avut un mentor pe fostul secretar al comunei, Gheorghe Nicolescu (Dumnezeu să-l ierte). Avea o atitudine sobră, distantă față de oameni dar am apreciat profesionalismul lui și l-am considerat un exemplu . Am căutat să îl „provoc” să mă provoace să muncesc mai mult și să învăț. M-am implicat foarte mult în activitățile primăriei, am observat care sunt problemele și cerințele oamenilor, nevoile cu adevărat ale comunității”, povestește edilul.
În 2001 a fost primul proiect în care s-a implicat efectiv, un proiect amplu care era finanțat de Banca Mondială în cadrul Programului de Dezvoltare Rurală. „Această pregătire a durat câțiva ani buni pentru că trebuiau identificate nevoile comunității din toate punctele de vedere. Concret, acest proiect a demarat în 2004 și am participat la elaborarea studiului de pre fezabilitate. Comitetul local de inițiativă a identificat atunci principală problemă a noastră că fiind cea a sistemului de alimentare cu apă. Suma însă era prea mică pentru a rezolva tot sistemul dar am reușit să facem ceva, 7 km de rețea de apă reabilitați complet. Acest stagiu ne-a prins bine și de aici a plecat și impulsul de a candida ulterior. Eram tânăr, idealist, ambițios. Proiectul s-a finalizat atunci cu succes, am mai primit și un bonus, o sumă de bani pentru a doua etapă de finanțare din care s-au reabilitat 5 km de drumuri pe care atunci rețeaua de apă nu era înlocuită. Dar, asta nu a fost atunci decizia mea”, își amintește primarul Pascale.


Pe parcursul mandatelor sale, pe aceste drumuri s-a înlocuit rețeaua de distribuție a apei, reteaua de canalizare. De-a lungul timpului, edilul mărturisește că a constatat un fapt simplu și firesc: cu cât avansezi în a dezvolta și moderniza o comunitate, cu atât pretențiile oamenilor cresc iar din patru în patru ani ștacheta este foarte ridicată în ceea ce privește proiectele propuse spre realizare. Cu alte cuvinte, oamenii așteaptă din ce în ce mai mult de la autoritățile locale.


În ceea ce privește infrastructura rutieră, la Niculițel este una de acces, este bună cu excepția drumului județean 229 care pleacă spre sud Niculițel – Sarichioi, drum care acum este în reabilitare. „Celelalte drumuri, judetene și naționale, sunt bune. Noi avem un avantaj la Niculițel…avem un parteneriat cu o firmă care exploatează cariera de piatră și, an de an, ei ne oferă gratuit 3000 tone de piatră pentru repararea străzilor din interiorul localității”.
Pentru a rezolva problema apei, în 2008 a elaborat un studiu de fezabilitate pentru un proiect de investiții cu finanțare pe fonduri europene. „Proiectul a fost unul integrat și a avut trei componente: o infrastructură de apă, (canalizare și stație de epurare), bază sportivă și stadion și 5 km de drumuri stradale asfaltate. Proiectul s-a terminat în 2012 deoarece procedura de implementare a fost destul de greoaie”, spune primarul în interviul realizat de Tulcea News
„Acum sistemul de alimentare cu apă a Niculițelului este reabilitat integral. Acesta însumează: 14 km rețea de aducțiune, 30 km rețea de distribuție, 3 foraje în exploatare, 3 foraje în pregătire. În condiții normale producția sistemului este de 1400 mc/zi, ceea ce înseamnă aproximativ 1 mc (1000 litri) apă pentru o gospodărie pe zi, producție care în anii anteriori acoperea nevoile permanente ale localității, cu întreruperi pentru scurte perioade de timp. Situația actuală este dificilă. Debitele puțurilor au scăzut astfel încât nu mai pot asigura o producție constantă. Pentru refacerea nivelului apei în pânza freatică este necesar să oprim periodic pompele, ceea ce înseamnă o cantitate mai mică de apă distribuită zilnic în sistem. Și situația este mai grea de la o zi la alta. În Capaclia am realizat 3 foraje de adâncime (100 m) pentru a îmbunătăți producția și calitatea apei furnizate. Debitul acestor foraje va crește producția zilnică cu 50% față de cea actuală. Momentan acestea nu pot fi puse în funcțiune din cauza procedurii greoaie și de durată pentru execuția racordului electric de către ENEL. Ca și soluție imediată am primit sprijinul conducerii Carierei Niculițel, care ne pune dispoziție , gratuit, un generator electric ( pe care ni l-a trimis de la Cluj!) cu ajutorul căruia în cel mai scurt timp vom pune în funcțiune 2 foraje. Poate nu vor rezolva total problema, dar vor aduce un plus în producția actuală. În concluzie, seceta prelungită a dus la scăderea debitelor forajelor. Relieful comunei crează dezechilibre între gospodării. Astfel, cei din zonele joase folosesc apă pe principiul „cât consum, atât plătesc” și irigă suprafețe mari de gazon, livadă, grădină, în piscină, spăla trotuarele de la stradă, pereții caselor… Soluția este gestionarea responsabilă a apei, acesta însemnând un consum de 500-600 l apă pe zi de gospodărie”, a scris edilul pe o rețea de socializare. 

La capitolul „asfaltări” este în licitație un proiect de asfaltare pentru 5 km de drumuri, din centrul localității către periferie.

Promovarea și dezvoltarea sustenabilă a turismului este o provocare pentru noul mandat

Niculițel este o zonă spectaculoasă, cu un potențial turistic extrem de mare. De la turismul ecumenic, până la turismul montan, cu toate implicațiile lui. Nu poți spune că la Niculițel este mai important un obiectiv turistic decât altul, toate sunt la fel de spectaculoase, unice în felul său.

Bazilica paleocreștină este un monument unic în Europa și este o atracție turistică importantă. A fost reabilitată cu fonduri europene în cadrul unui proiect în parteneriat cu Consiliul Județean Tulcea. Construcţia care protejează cripta martirică a fost reabilitată în 2016 prin Programul Operaţional Regional, iar valoarea totală a proiectului a fost de aproape 11,4 milioane de lei. Proiectul a avut două componente importante: una de reabilitare şi una de conservare.

În fiecare an, în data de 4 iunie sunt pomeniţi cei patru martiri originari din Răsăritul Europei, numiţi: Zotic, Atal, Camasie şi Filip. Aceşti sfinţi mucenici au pătimit pentru Hristos sub împărăţia lui Diocleţian şi Maximian. Se crede că erau ostaşi în armata romană, dar, pentru credinţa lor în Hristos, au fost osândiţi la moarte prin tăiere cu sabia. Nu se ştie exact data morţii lor, nici locul unde au fost martirizaţi. Unii cred ca au fost surghiuniţi la Gurile Dunării, în nordul Dobrogei de astăzi, unde erau exilaţi numeroşi creştini ai Imperiului Roman, care nu voiau să jertfească idolilor.

După tradiţie, aceşti sfinţi martiri ostaşi au fost judecaţi de autorităţile romane în oraşul Noviodunum, tot în Dobrogea. Prin secolele IV-V, s-a construit în localitatea Niculiţel o basilică din piatră cu hramul Sfântul Atanasie cel Mare, care a fost reînnoită în secolul XIII, unde au fost aşezate moaştele acestor sfinţi mucenici. Cu voia lui Dumnezeu, în anul 1971, luna septembrie, datorită ploilor abundente, pârâul Niculiţel a inundat şi a scos la lumină o criptă sub vechea temelie a bisericii din secolul IV, în care se aflau, într-un sicriu comun, moaştele acestor patru sfinţi mucenici. Pe peretele interior al criptei scrie în limba greacă: „Martyres tou Hristou”. Iar pe peretele opus scrie numele lor: „Zotikos, Attalos, Kamasis şi Filippos”. Această criptă martirică, recent descoperită, este unică în România şi în sud-estul Europei. Moaştele acestor sfinţi martiri au fost aşezate în patru racle de lemn şi depuse spre închinare în biserica Mănăstirii Cocoş din apropiere, unde se păstrează şi astăzi.

De asemenea, tot la capitolul trasee turistice, edilul amintește și de minunatele peisaje ale zonei. „Vezi forme de relief interesante, o deschidere spre locurile din lunca Dunării și spre Dunăre. Poți pescui, poți vedea flora și fauna, să te relaxezi în aceste zone. Niculițel este un loc binecuvântat. Niculițel însuși este o istorie. Toată această însumare de atracții turistice ne oferă cel mai mare potențial în acest sector din județul Tulcea. Turismul poate aduce bani frumoși la Niculițel. Oamenii trebuie să fie mai încrezători”, spune primarul Florin Pascale.

Dacă până acum câțiva ani turismul la Niculițel era un deziderat acum sunt oportunități de a fi pus în valoare iar fondurile europene pentru dezvoltarea turismului au început să vină la Niculițel. În comună sunt peste 20 de familii și investitori care au aplicat și au în execuție pensiuni turistice mai mari sau mai mici. Și, uite așa, va prinde contur și agroturismul în zonă.

Renumele Niculițelului mai este dat și de podgoria Sarica Niculițel dar și de soiul cel mai bine aclimatizat, Aligote.
În anul 2019, Via Viticola Sarica Niculitel a obținut 5 medalii, 2 de aur și 3 de argint la cea de-a 26-a ediție a Concours Mondial de Bruxelles. Vinul „Caii de la Letea”, ediție limitată – Aligote a devenit campion mondial. Astfel, producătorul dobrogean a reușit să obțină cele mai multe distinctii din concurs și, în premieră, o medalie de Aur pentru un Aligote produs în România.

În fiecare an, în luna octombrie, după ce se culege recolta de struguri, în comuna Niculițel se organizează Sărbătoarea Viei și vinului, anul trecut având loc ediția a XVI-a. Localitatea îmbracă haine de sărbătoare pentru că este momentul când, după munca depusă peste an, cei mai buni producători să fie premiați. La această sărbătoare gospodinele satului se întrec în a pregăti bucate alese pe care cei sosiți la eveniment le pot degusta. De asemenea, și decorul pregătit este în ton cu atmosfera toamnei.

Iubitor de tradiții populare, primarul Florin Pascale s-a preocupat și de susținerea activității culturale prin promovarea Ansamblului Folcloric “Plai de dor”, format din elevi ai școlii din localitate. Un ansamblu de excepție care face cinste comunei, premiile I și diplomele de excelență de la diverse concursuri de gen nelipsind din palmaresul lor.

Și, pentru că  am adus vorba de copii, ei  vor beneficia și de o școală la standarde europene. Şcoala Gimnazială „Nichifor Ludovig” este singura unitate de învăţământ din comună şi asigură şcolarizare inclusiv pentru nivelul clasei pregătitoare şi grădiniţă. Proiectul în valoare de 500.000 de euro este finanţat prin ITI Delta Dunării, Programul Operaţional Regional 2014-2020 și vizează asigurarea condiţiilor pentru desfăşurarea unui act educaţional modern, la standarde europene.

De asemenea, tot în baza unui proiect finanţat cu bani europeni se va reabilita și Căminul Cultural din Niculiţel. Pentru această investiţie care presupune inclusiv extindere şi modernizare a fost lansată procedura de achiziţie pentru lucrări.

Pentru a veni în sprijinul producătorilor agricoli oferindu-le posibilitatea să-și vândă produsele în condiții civilizate în timpul întregii săptămâni, a fost modernizată și piața agro alimentară. Aceasta este dotată cu vitrine frigorifice, tarabe moderne, apă curentă, grup sanitar, instalații de climatizare.

În august 2018 s-au încheiat și lucrările pentru construcția noului cimitir al comunei.

În loc de concluzii…

Niculițel, un loc de poveste. Istorie, tradiție, cultură. Toate adunate într-un singur loc. Milioane de euro atrași din diverse surse de finanțare pentru dezvoltarea și modernizarea comunei și un primar gospodar, Florin Pascale. Un edil care a reușit prin muncă, ambiție și inițiativă să schimbe fața acestei localități. Un primar implicat permanent în viața comunității, mereu în mijlocul oamenilor la cele mai importante sărbători ale localității,  un model de bună practică. Pentru că faptele vorbesc de la sine. Iar, cine ajunge la Niculițel poate vedea cu ochiul liber tot ceea ce s-a realizat în acest timp.

Așa cum am amintit la începutul acestui material, în interviul acordat postului Tv Tulcea Newsprimarul Florin Pascale, la final, a transmis și un mesaj pentru toți cetățenii Niculițelului: Trebuie să aibă încredere în proiectele pe care le-am inițiat și îmi doresc să le pot continua și implementa pentru ca au fost rezultatul unei munci deosebite și de echipă. A mea și a oamenilor pentru că ei mi-au spus problemele și eu am găsit soluțiile. Și sper că am făcut bine până acum. Știu ce am de făcut în continuare”.

Text: GABRIELA POPA 

Sursă foto: Facebook Mesaj pentru cititorii website-ului SatulRomanesc.Ro

Administratorul websiteului isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care au un caracter obscen, jignitor ori aduc atingere onoarei si demnitatii persoanei. Publicatia sate-romanesti.ro nu isi asuma raspunderea pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


.
Copyright © 2018 by sate-romanesti.ro. Toate drepturile sunt rezervate. Designed by Dianys Holdings - realizare site web
realizare site web montaj tapet hormigon impreso madrid beton amprentat traduceri autorizate Iasi
Epilare cu ceara Iasi expert contabil iasi