|
Pe drumul national DN 22 care leagă Brăila de Râmnicu Sărat, în drum îti iese în cale localitatea Balta Albă. Cine nu a auzit de rezervațiile naturale, lacul Balta Albă sau balta Amara, unde a funcţionat cea mai renumită staţiune balneoclimaterică din România? Și azi sunt renumite datorită nămolului sapropelic care are calităţi deosebite și este folosit atât în industria farmaceutică cât și în industria cosmetică.
Populată încă de la începutul erei creştine, localitatea este atestată abia în secolul al XVIII-lea, când boierul Dumitru Seceleanu a înfiinţat o livadă de 100 ha, un atelier de covoare, un uscător de fructe şi produs marmeladă, o distilerie de rachiu, dar a pus şi bazele staţiunii Balta Albă, prin construirea unor cabinete şi a primelor instalaţii pentru tratamentul afecţiunilor reumatice.
Analizele efectuate de Carol Davila au atestat calităţile terapeutice ale nămolului de aici. În 1872 se construieşte primul hotel, iar la scurt timp sunt puse în funcţiune băile calde şi reci.
Iată câteva din cele mai importate informații deținute cu privire la etimologia numelor satelor aparținătoare comunei Balta Albă:
Stăvărăști. Potrivit publicației “Îngerul” a Sfintei Episcopii a Buzăului, satul Stăvărăști a existat înainte de anul 1835, când purta numele “La colacul de piatră”, denumire datorată fântânei făcută de turci și care avea deasupra pus un colac mare de piatră.
Pârlita. Numele acestui sat provine de la o bisericuță locală, construită din bârne și învelită cu stuf, care a ars complet.
Amara. Hrisoave din timpul Principatelor Unite arată că satul a luat ființă înainte de 1848 și a purtat numele de Slobozia Amara. În timp s-a prescurtat numele și a rămas Amara, acest nume dândui-se de la numele bălții din imediata apropiere (care din cauza apei cu gust amar purta numele de Amara).
Balta Albă. Numele, ca și în cazul satului Amara, i-a fost dat după numele lacului din apropiere (lacul Balta Albă, care se găsește la o distanță de 800-900m spre est ). Lacul poartă această denumire datorită sărurilor care se depun pe marginea lui în timp de secetă, provocând astfel iluzii vizuale (de la distanță pare alb).
Băile. În anul 1879 a luat ființă un sat sub numele de Balta Albă Nouă care, cu timpul și-a schimbat numele în Băile datorită băilor care se făceau în lacul Balta Albă.
Cu patru sate componente și un primar gospodar, în ultimii ani comuna Balta Albă a găsit drumul spre dezvoltare și modernizare. În urmă cu patru ani, locuitorii comunei l-au ales pe Ion Marin în funcția de primar. Pentru că avea experiența muncii de jos, a început să lucreze în beneficiul comunității și să pună în practică proiecte de dezvoltare durabilă .
„Comuna noastră este una frumoasă, deosebită. Spun asta deoarece avem o stațiune balneoclimaterica deosebită care a fost renumita in toata tara, ms refer aici la fostul Pell Amar. Sunt primar la primul mandat și mi-am dorit să ajung aici pentru a face în comuna noastră lucruri normale care nu s-au făcut de-a lungul anilor. În 2016 când cetățenii mi-au încredințat acest mandat am început de jos. Suntem o comună mică, nu avem buget mare. În puținul timp pe care l-am avut, am realizat multe. Am început cu pietruirea străzilor sătești că să se poate circula. Apoi am început modernizarea în interior a școlii gimnaziale din satul Amara. După aceea au început proiectele: un Cămin Cultural nou, alimentare cu apă, proiect finalizat. Mă bucur că cetățenii sunt mulțumiți de calitatea apei pe care o au”, mărturisește edilul într-un interviu pentru Agora Buzău.
Un alt proiect inițiat este modernizarea tuturor străzilor din comună. 14,7 km de drumuri asfaltate, investiție de aproape 10 milioane lei.
Un alt proiect pe fonduri europene este asfaltarea străzii DS 12 care duce la baltă.
Tot pe fonduri europene a fost realizat și centrul de zi social tip after school în satul Amara. „Am reusit sa aduc finanțarea 2,5 milioane lei. Și e gata. Copii servesc masa, fac lecții, e și o sală de calculatoare. Elevii noștri sunt foarte fericiți și rezultatele la învățătură sunt mai bune”, spune primarul.
Un alt proiect cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării depus este asfaltarea 9,5 km asfalt.
Cam asta s-a făcut în doi ani.
Și lucrurile nu s-au oprit aici. Alte proiecte realizate sunt:
– Îmbunătățirea sistemului de alimentare cu apă; Modernizarea rețelei de iluminat public;
– Îmbunătățirea serviciului de colectare a deșeurilor menajere;
– Implementarea proiectului WIFI4EU pentru internet wireless gratuit în comună.
– Asigurarea a 163 de dispozitive electronice și abonamente pe doi ani pentru toți elevii din comună.
În luna mai, în fiecare an, locuitorii din Baltă Albă petrec de ziua comunei. „Sărbătoarea trandafirului” a devenit deja o tradiție și este un eveniment așteptat cu mult drag de localnici. Spectacolul se desfășoară în parcul central din satul Amara.
“Eu sunt cu sufletul în acestă comună. Pe mine nu m-a schimbat funcția pentru că eu știu ce înseamnă să o iei de la munca de jos și să construiești. Comuna noastră se va schimba în bine”, mărturisește edilul localității în interviul amintit.
Un model de bună practică
Cu proiecte deja implementate cu succes, care au schimbat viața cetățenilor, primarul Ionel Marin vrea să continue munca în slujba comunității și pentru următorii patru ani. Are planuri mari pentru viitor. Pe lângă continuarea lucrărilor pentru care a obținut deja finanțare, vrea să schimbe în bine multe alte aspecte ale comunei. Îmbunătățirea calității apei, construirea rețelei de canalizare și înființarea rețelei de gaze în comună sunt doar câteva dintre prioritățile sale. Dar, pentru asta cetățenii trebuie să îi acorde un nou vot de încredere. Și, cum omul sfințește locul iar faptele vorbesc, Ion Marin a demonstrat că este un primar gospodar care muncește exclusiv pentru binele locuitorilor din comună.
Text editat de Sate Românești
Mesaj pentru cititorii website-ului SatulRomanesc.Ro Administratorul websiteului isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care au un caracter obscen, jignitor ori aduc atingere onoarei si demnitatii persoanei. Publicatia sate-romanesti.ro nu isi asuma raspunderea pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului. |