Bine ati venit    |    Redactie    |    Editoriale    |    Reportaje    |    Fotografii    |    Filme    |    Contact
traduceri Iasi
realizare site web
cursuri contabilitate Bucuresti - pahar carton
tavane extensibile
cabinet kinetoterapie Bucuresti realizare site web
usi de garaj Calarasi
montaj tapet
body-uri din bumbac
cazare eforie nord beton amprentat
beton amprentat
contabilitate pentru firme Bucuresti
videochat constanta
cabina foto bucuresti
all night escort amsterdam
pompe de caldura
avocat suceava inchirieri apartamente Iasi
automatizari porti Bucuresti
laminina

PRIMAR LA SAT Dezvoltare prin proiecte de succes în comuna Mircea Vodă din județul Brăila

Data: 20 septembrie 2020 | 1026 Vizualizari | Categorie: Reportaje, Satul Viu

 

”Satul se integrează într-un destin cosmic, într-un mers de viaţă totalitar, dincolo de al cărei orizont nu mai există nimic…A trăi la sat înseamnă a trăi în zariște cosmică și în conștiinţa unui destin emanat din veșnicie…Fiecare sat se simte, în conștiinţa colectivă a fiilor săi, un fel de centru al lumii, cum, optic, fiecare om se plasează pe sine, de asemeni, în centrul lumii. Numai așa se explică orizonturile vaste ale creaţiei populare în poezie, în artă, în credinţă, acea trăire care participă la totul, siguranţa fără greș a creaţiei, belșugul de subînţelesuri și de nuanţe, implicaţiile de infinită rezonanţă și însăși spontaneitatea neistovită. Omul satului, întrucât izbutește să se menţină pe linia de apogeu, genială, a copilăriei, trăiește din întregul unei lumi – pentru acest întreg”.
Acestea sunt gândurile marelui filozof Lucian Blaga exprimate în aula Academiei Române, la 5 iunie 1937, în cadrul discursului ”Elogiul Satului Românesc”.


Pe drumul național DN 2B care leagă Brăila de Buzău, între orașele Ianca și Făurei, îți iese în cale o așezare rurală mică formată din doar două sate: Dedulești și Mircea Vodă. Localitatea bine așezată, cu o istorie zbuciumată, a ținut pasul cu vremurile și astăzi este una dintre cele mai cunoscute pe toate planurile din județul Brăila și nu numai.

Când spui comuna Mircea Vodă spui tradiție, spiritualitate, curățenie, oameni simpli și gospodari, digitalizare, turism rural, cu alte cuvinte spui sat viu care, de-a lungul timpului s-a dezvoltat circular.
A scrie despre Mircea Vodă este greu pentru că nu știi cu ce să începi. Din 2008 de când am pășit prima dată în această frumoasă așezare rurală am simțit că noțiunea de sat, așa cum este descrisă de etnologi, se asociază perfect cu imaginea comunei Mircea Vodă.
Aici totul e într-o continuă evoluție. Satul se dezvoltă armonios pe toate planurile. Se vede cu ochiul liber frumusețea acestui loc chiar de la intrarea în localitate. Un proverb românesc spune că „un gospodar se cunoaște după poartă”. Și aici e la fel…

La intrarea în sat te întâmpină o frumoasă troiță sfințită în noiembrie 2011. Am fost martoră la acest eveniment așa cum am fost și la multe altele din viața acestei comunități. Și, pentru că am amintit de gospodar, primarul Alexandru Moșescu este cel de numele căruia se leagă tot ceea ce a însemnat și va însemna în continuare dezvoltarea acestei comune.

Alături de viceprimarul Aurelian Pârlog, dar și cu sprijinul cetățenilor, comuna Mircea Vodă a devenit, prin tot ceea ce s-a realizat aici, cunoscută în întreaga țară: tradiție, cultură, școală, investiții, bibliotecă. Cu alte cuvinte, acești doi oameni au făcut ani de zile o echipă de valoare care a muncit exclusiv pentru binele comunității,  sprijinind ideile de succes ale localnicilor în beneficiul comunității.


Cine nu a auzit de festivalul de folclor FLORII inițiat de învățătorul Constantin Chisău, unul dintre cele mai vechi evenimente de gen din Brăila? În 2019 a avut loc ediția a 18-a! Sute de copii din ansambluri folclorice din țară soseau anual de Florii la Mircea Vodă.


Cine nu a auzit de Ansamblul Folcloric „Vulturașul” înființat în anul 2005 de învățătorul Constantin Chisău împreună cu coregraful Lipan Valentin și profesorul Gigi Dogarescu de la Palatul Copiilor Brăila? Sute de reprezentații pe scenele din țară și câteva din străinătate au fost date de-a lungul anului.


Cine nu a auzit de faimoasele soliste ale grupului vocal feminin „Mirceanca” sau de minunatul grup vocal bărbătesc „Ionul” din satul Dedulești?


În fiecare an, în luna august, timp de două zile mircenii erau în mare sărbătoare! Ziua comunei aduna laolaltă ansambluri folclorice de renume și artiști de top. Toți veneau la Mircea Vodă cu drag și bucurie pentru a încânta comunitatea la ceas de sărbătoare. La fiecare eveniment important al comunității, preoții satului erau prezenți binecuvântând momentele respective și pe participanții la acestea.


În 2017, de ziua comunei, s-a inaugurat chiar și un muzeu al satului care reprezintă încununarea promovării tradiției și obiceiurile populare ale mircenilor.

Bine conservate, obiectele care sunt expuse reflectă viața de zi cu zi a țăranului mircean, portul popular, obiceiurile și tradițiile sale.

Chiar în martie 2018 localitatea a primit vizita ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell și a avut numai cuvinte de laudă. Desigur că mircenii l-au primit în stilul pur tradițional românesc, au organizat o șezătoare sătească.

Ambasadorul a vizitat școala și muzeul, chiar a și scris în cartea de onoare a acestuia. Ba chiar Excelența Sa a degustat și bucatele tradiționale pregătite de gospodinele satului făcute cu drag la Mircea Vodă.

Și da, așa este „făcut cu drag la Mircea Voda” a devenit un brand pentru că grupul de inițiativă a câtorva gospodine din sat a inițiat acest proces de rebranduire a tradițiilor locale. Zacuscă tradițională, dulcețuri de toate felurile, pregătite cu drag de femeile din sat sunt vândute doritorilor atât prin comenzile on line cât și direct din gospodăriile localnicilor.

În iulie 2018 a poposit în Mircea Vodă celebra Caroline Fernolend care a pus comuna Viscri din Brașov pe harta turismului rural internațional și l-a adus pe prințul Charles în România.

Ce a atras-o la Mircea Vodă? Frumusețea comunității, puritatea tradițiilor și dorința oamenilor de a valorifica și promova meșteșugurile locale și însăși comunitatea. Cornelia Presadă alături de Nicoleta Andronache și alte gospodine din sat, susținute de asociația EduCaB a început promovarea satului lor sub diverse forme.

Anul trecut chiar, la Mircea Vodă, a avut loc prima activitate care a adus turiști în zonă – la cules de struguri. A fost prima comună din județul Brăila care a implementat un astfel de proiect iar turiștii sosiți aici au apreciat activitatea în sine desfășurată în stilul pur tradițional românesc timp de două zile. Am participat si noi la culesul viei și am urmarit cu atenție cum s-a desfășurat o zi din viata țăranului mircean.

Bibliotecarul anului – distincție oferită bibliotecii publice din Mircea Vodă 

Am amintit mai devreme de Cornelia Presadă. Este bibliotecarul satului, omul care respiră pentru sat și pentru tradiție dar se ocupă și de educația copiilor din localitate în plan cultural. În biblioteca ei face minuni. Nu degeaba, anul acesta a primit trofeul de Bibliotecarul anului din partea ANBPR pentru activitatea din anul 2019.


De altfel, Cornelia cântă în ansamblul Mirceanca, se ocupă de copiii din ansamblul „Vulturașul” și este un bibliotecar de succes.

Mircea Vodă – o comună model

Când auzi și vezi astfel de lucruri despre o comunitate rurală nu ai cum să nu spui că acest sat este multivalent. Așa cum se spune, liderul este cel care dă tonul, atât primarul Alexandru Moisescu cât și viceprimarul Aurel Pârlog au fost implicați trup și suflet în susținerea și promovarea acestor activități la nivelul comunei.
Pe lângă aceste aspecte, partea de administrație este la fel de importantă.

Comuna Mircea Vodă, fiind una bine gospodărită, are străzi asfaltate, are instituții școlare moderne, are biserici modernizate, are cămin cultural modern, dispensar modern și dotat, un sediu de bibliotecă modern și dotat corespunzător, un stadion pentru echipa de fotbal, un teren de sport la standarde moderne. O localitate care are de toate.

Desigur, mai sunt multe de făcut aici. Pentru că așa cum e la orice casă de gospodar, tot timpul se găsește ceva de făcut. „Cu domnul Aurelian Pârlog am colaborat vreme de două mandate adică opt ani. Împreună am dus la îndeplinire multe obiective în domeniul dezvoltării infrastructurii, proiecte pe fonduri europene și guvernamentale. Am demonstrat că se poate ca o administrație publică să lucreze în folosul cetățeanului. Am fost echipa care a respectat toți cetățenii comunei, indiferent de statutul social sau de simpatiile politice. Am plecat împreună de la ideea că suntem primarul și viceprimarul tuturor”, spune Alexandru Moșescu.

Într-adevăr, cele spuse sunt perfect adevărate deoarece așa cum am afirmat mai sus, atât în ceea ce privește administrarea comunei dar mai ales evenimentele importante din viata comunității, cei doi au fost permanent implicați în viața comunității. „Am experiența celor opt ani în care am fost viceprimar și în care am făcut parte din echipa domnului Moșescu. Avem începute proiecte pe diverse tipuri de fonduri, de reabilitare și modernizare a rețelelor de apă și canalizare, alimentare cu gaze. Pe fonduri europene avem proiecte de asfaltare. Sunt proiecte importante în care atât eu cât și domnul Moșescu ne-am implicat și pe care vrem să le ducem la bun sfârșit”, a explicat Aurel Pârlog.

Și, cum munca în echipa generează întotdeauna succes, la Mircea Vodă putem spune că a fost și va fi în continuare o echipă primar – viceprimar- cetățeni pentru că așa au fost educați acești oameni, în spiritul echipei și al succesului. Cu toții au reușit, de-a lungul timpului să schimbe fața acestei așezări rurale a județului nostru și să ducă mai departe numele ei chiar și peste hotare, prin proiecte educaționale și culturale de succes.


Celebrul Steve Jobs spunea că „singurul mod de a realiza lucruri minunate este să iubești ceea ce faci”.
Iar la Mircea Vodă oamenii chiar iubesc ceea ce fac. Asta se vede dar mai ales se simte. Pentru că satul este viu.

Mircea Vodă smart village

Aminteam mai devreme de digitalizare. Comuna Mircea Vodă se dorește a fi sat inteligent. Cu ajutorul aplicației CityHealth locuitorii pot raporta către primărie problemele pe care le au în cadrul comunității, astfel încât să poată fi rezolvate mai repede și mai ușor. Tot prin această aplicație se vor transmite informații către populație despre evenimentele sau situațiile care pot afecta zilnic activitățile cetățenilor precum blocaje rutiere, închideri de străzi, lucrări de infrastructură și chiar situații de urgență.

Proiecte de viitor pentru continuarea dezvoltării și modernizării comunei 

1. Modernizare și extindere sistem de alimentare cu apă și canalizare în satul Mircea Vodă (asociere ADI Dunărea Brăila), proiect pe fonduri europene;

2. Achiziție încărcător frontal cu braț telescopic, proiect ce a fost câștigat pe fonduri europene, urmând procedura de achiziție;
3. „Vârsta vulnerabilității” este un proiect pe fonduri europene în parteneriat cu Fundația „Lumina” din Brăila prin care sunt asigurate servicii sociale la domiciliul pentru 120 de seniori;
4. Reabilitare stație de irigat;
5. Achiziție microbuz școlar;
6. Alimentare cu gaze naturale în satele Mircea Vodă și Dedulești;
7. Modernizare drumuri de interes local în sat Mircea Vodă și sat Dedulești, tronson 2;


8. Amenajare piață agro alimentară în sat Mircea Vodă;


8. Canalizare în sat Dedulești;
9. Reabilitare iluminat public, înlocuire rețea de alimentare și puncte de aprindere în satele Dedulești și Mircea Vodă;
10. Dotare parc Dedulești;
11. Lucrări de modernizări stradale, alei pietonale, plantare pomi pe alimiamente în satele Mircea Vodă și Dedulești.


La ultima rectificare bugetară, Guvernul a alocat comunei Mircea Vodă suma de 7 miliarde lei, bani care vor fi folosiți pentru achiziția acelui microbuz școlar și pentru plata a jumătate din valoarea unui încărcător frontal cu braț telescopic ( banii vor fi recuperați integral din proiectul cu fonduri europene deja câștigat).
De asemenea, în noul an școlar, și de data aceasta, în urma unor discuții purtate între administrația locală din Mircea Vodă și un operator de transport dim Brăila, elevii din învățământul preuniversitar care învață în altă localitate beneficiază de gratuitate.

În loc de concluzii 

Așa cum am prezentat în acest articol, comuna Mircea Vodă din județul Brăila este una complexă. Bine gospodărită de un primar și un viceprimar, ea s-a dezvoltat armonios de-a lungul timpului. Toate proiectele implementate aici, de la tradițiile locale până la infrastructură de toate tipurile ( școlară, stradală, peisagistică, etc) au fost apreciate de cetățeni. Dovada stă respectul pe care comunitatea l-a acordat ani de zile celor doi gospodari de frunte: Alexandru Moșescu și Aurel Pârlog. Au fost și vor rămâne împreună o echipă de succes cum rar vezi în satele românești. Numai printr-o muncă în echipă succesul este asigurat iar continuarea proiectelor începute este garanția dezvoltării și modernizării acestei comune.

Iar noi, SATE ROMÂNEȘTI, vom continua să promovăm spatiul rural cu tot ceea ce are el mai frumos inclusiv performanțele din administrația publică locală a celor care îl conduc.

Text: GABRIELA POPAMesaj pentru cititorii website-ului SatulRomanesc.Ro

Administratorul websiteului isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care au un caracter obscen, jignitor ori aduc atingere onoarei si demnitatii persoanei. Publicatia sate-romanesti.ro nu isi asuma raspunderea pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


.
Copyright © 2018 by sate-romanesti.ro. Toate drepturile sunt rezervate. Designed by Dianys Holdings - realizare site web
realizare site web montaj tapet hormigon impreso madrid beton amprentat traduceri autorizate Iasi
Epilare cu ceara Iasi expert contabil iasi