Bine ati venit    |    Redactie    |    Editoriale    |    Reportaje    |    Fotografii    |    Filme    |    Contact
traduceri Iasi
realizare site web
cursuri contabilitate Bucuresti - pahar carton
tavane extensibile
cabinet kinetoterapie Bucuresti realizare site web
usi de garaj Calarasi
montaj tapet
body-uri din bumbac
cazare eforie nord beton amprentat
beton amprentat
contabilitate pentru firme Bucuresti
videochat constanta
cabina foto bucuresti
all night escort amsterdam
pompe de caldura
avocat suceava inchirieri apartamente Iasi
automatizari porti Bucuresti
laminina

MARAMUREȘ Turism rural- Cimitirul vesel din Săpânța

Data: 16 iulie 2020 | 181 Vizualizari | Categorie: Cultura, Reportaje, Satul Viu, Traditii, Turism

Cimitritul Vesel de la Săpânța, monument de artă populară de o valoare inestimabilă cu specific tradițional, este cunoscut pentru crucile viu colorate, picturile reprezentând scene din viața persoanelor înhumate, şi versurile amintind în note umoristice despre viaţa acestora.

Cimitirul Vesel se află în nordul României, aproape de granița cu Ucraina. Localizat în centrul judeţului Maramureș, în localitatea Săpânța, este la o distanță de 20 de kilometri de Sighetu Marmației.

Cimitirul Vesel datează de la mijlocul anilor 1930 şi este creaţia meşterului popular Stan Ioan Pătraş, care a fost în acelaşi timp sculptor, pictor şi poet. Creativitatea acestuia a transformat locul – în general trist – într-unul vesel, adăugând lemnului culorile vieţii şi inscripţionând crucile cu epitafuri inspirate din realitate şi îmbogăţite cu note umoristice. Astfel, cimitirul a devenit o arhivă ce păstrează încrustate în lemn poveştile vieţii săpânţenilor. Opera meşterului Stan Ioan Pătraş a fost continuată de ucenicul său, Dumitru Pop Tincu.

Semantica denumirii este destul de îndepărtată de conţinutul unui cimitir, ceea ce face din Cimitirul Vesel un fenomen complex. Chiar dacă atunci când au loc înmormântările oamenii trec prin toate trăirile obişnuite în astfel de împrejurări, ceea ce face ca cimitirul din Săpânţa să nu fie un spaţiu al durerii şi resemnării, este dorinţa ca acesta să recreeze întregul sat şi să redea oamenilor o a doua viaţă după moarte, prin intermediul desenelor şi poemelor lui Stan Ioan Pătraş.

Având în vedere specificul cimitirului din Săpânţa care îl face unic în lume, acesta a fost inclus în patrimoniul cultural universal, sub egida UNESCO. De asemenea, Cimitirul Vesel s-a clasat în cadrul Simpozionului Monumentelor Funerare desfăşurat în anul 1998 în Statele Unite ale Americii, pe primul loc în Europa şi pe locul doi în lume, după cimitirul din Valea Regilor din Egipt, devenind astfel o atracţie turistică importantă.

Cimitirul Vesel găzduieşte peste 800 de cruci, monumente de artă populară, realizate din lemn de stejar, pictate şi inscripţionate manual, ce fac din acesta un muzeu în aer liber. Fiecare cruce este compusă din 2 zone: în partea superioară este un basorelief care reprezintă o scenă relevantă din viaţa celui decedat, iar în partea inferioară o scurtă poezie, cu rime simple – epitafuri sincere, spontane, scrise într-un stil liric din care nu lipseşte satira. Crucea este pictată de obicei pe un fundal albastru cunoscut sub numele de “albastru de Săpânţa”, iar scenele sunt realizate cu culori vii: roşu, galben, verde.

Mai multe detalii aici Mesaj pentru cititorii website-ului SatulRomanesc.Ro

Administratorul websiteului isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care au un caracter obscen, jignitor ori aduc atingere onoarei si demnitatii persoanei. Publicatia sate-romanesti.ro nu isi asuma raspunderea pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


.
Copyright © 2018 by sate-romanesti.ro. Toate drepturile sunt rezervate. Designed by Dianys Holdings - realizare site web
realizare site web montaj tapet hormigon impreso madrid beton amprentat traduceri autorizate Iasi
Epilare cu ceara Iasi expert contabil iasi