|
Unul dintre cele mai cunoscute ansambluri folclorice din județul Galați este “Cununița satului” din comuna Liești.
Acest ansamblu folcloric este simbolul cultural al comunei. A luat ființă în anul 2007 din dorința de a duce mai departe tradiția cântecului, jocului și portului popu-lar al lieștenilor așa cum au făcut înaintașii lor. În ansamblul de azi mare parte dintre dansatori sunt nepoți sau nepoate ale celor care, cu zeci de ani în urmă încingeau horele în pădurea de la Hanu Conachi. ”Cununița satului” a dat, în cei 12 ani de activitate, zeci de generații de dansatori, mândri păstrători ai tradiției locului, care, prin frumusețea portului și dansului au dus faima comunei Liești în țară și peste hotare. Ansamblul activează în cadrul Căminului Cultural și este îndrumat de doamna profesor coregraf Dibu Mioara.
Cu o vastă experiență de dansator în cadrul Ansamblului Folcloric ”Doina Siretului” din Tecuci, doamna coregraf a reușit, în cei 13 ani de activitate la Liești, să scoată generații de dansatori de excepție, aplaudați la scenă deschisă și premiați, în majoritatea spectacolelor, cu trofeul cel mare sau premiul I. Pe parte vocală, grupul este instruit de profesorul de muzică Ignat Gheorghe iar vocile lor lucrate bine au dus pe scenele din țară și nu numai cântecul de dor și jale, de dragoste, sau de țară al lieșteanului.
De fiecare dată când apare pe scenă, Ansamblul ”Cununița Satului” din Liești este un adevărat spectacol. Ținuta impecabilă a dansatorilor, frumusețea chipurilor lor, zâmbetul afișat mereu, vocile soliștilor, excecuția artistică…toate aduc la final ropote de aplauze. Performanța dansatorilor se explică prin faptul că profesorul coordonator participă regulat la cursuri de perfecționare organizate de asociația coregrafilor din România, alături de coregrafi din întreaga țară. Fiind un profesor desăvârșit care știe să transmită foarte bine elevilor cele învățate, nici rezultatele nu se lasă așteptate. La festivalurile – concurs unde participă, ansamblul a primit note mari și laude de la marii coregrafi ai dansului popular din România, profesioniști în arta dansului popular românesc. Dovada performanței lor stau zecile de medalii, trofee și sutele de diplome de onoare și exce-lență obținute de-a lungul timpului în diverse locuri din țară și nu numai.
Mesaj pentru cititorii website-ului SatulRomanesc.Ro Administratorul websiteului isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care au un caracter obscen, jignitor ori aduc atingere onoarei si demnitatii persoanei. Publicatia sate-romanesti.ro nu isi asuma raspunderea pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului. |