În prima categorie intră primarii cu adevărat gospodari. Adică cei care au luat o comună de la zero, au crescut și evoluat odată cu ea.
Spun asta deoarece s-a dovedit, în decursul timpului, că, dacă o comunitate este mulțumită de ceea ce face primarul său după un prim mandat (4 ani), îi acordă, negreșit și votul pentru al doilea, al treilea, ş.a.m.d.
Un primar cu adevărat gospodar trece de patru mandate. Să fii în slujba comunității peste 16, 20 sau 24 de ani înseamnă ceva!
🏡Cea de-a doua categorie – 1,2 sau 3 mandate. Aici intră primarii care, după 4 ani de prim mandat, au demonstrat că au putut schimba fața comunității și cetățenii îi dau un nou vot pentru a continua.
Eu cred că în cariera fiecărui primar al doilea mandat este cel mai important. Pentru că ei trebuie să demonstreze oamenilor că sunt cu adevărat implicați în viața comunității și în procesul ei de modernizare. De regulă, în patru ani nu prea poți face multe lucruri care nu s-au făcut înainte. Îți trebuie cel puțin 8 ani…adică două mandate.
Dacă în al doilea mandat primarul nu se preocupă la fel de mult ca în primul mandat de soarta comunității, fie nu va mai fi ales fie va mai primi un al treilea mandat ca o ultimă șansă din partea cetățenilor. Și aici se oprește după 12 ani de primărie.
🏡Ultima categorie este primarul aflat la primul mandat. Aici sunt mai multe aspecte.
🚩Pentru ca un primar să câștige un prim mandat trebuie să ducă o campanie electorală constructivă, bazată pe promisiuni electorale realiste și nu pe contraatacuri.
🚩Cel care candidează pentru a obține un prim mandat trebuie să convingă oamenii, cu argumente serioase, de ce actualul primar care, în unele locuri, este de mulți ani în funcție, nu mai merită să îi reprezinte.
🏡E greu să faci asta dar la țară, cetățeanul simplu vede lucrurile așa: nu au ulițe asfaltate sau pietruite, nu au șanțuri, nu au un dispensar cât de cât modern cu medic de familie, nu au o școală reabilitată și dotată, nu au un cămin cultural modern, bibliotecă, o piață modernă unde să își vândă produsele, o biserică reabilitată, gard la cimitir, un parc modern şi multe altele.
🚩Dacă toată infrastructura de bază este făcută, să zicem la jumătate după 3 mandate ale unui primar (adică 12 ani) înseamnă că primarul respectiv nu a fost suficient de preocupat pentru dezvoltarea comunității. Și, atunci, oamenii cu greu acceptă și caută o schimbare.
De regulă se orientează către candidații tineri, fii ai satului care se întorc acasă în locul natal și își doresc să pună umărul la dezvoltarea satului lor. Sunt multe astfel de exemple în România. Cel mai tânăr primar care a câștigat un prim mandat avea 23 ani acum patru ani!
🚩Aici apare însă o problemă. Politica! Pentru că nu pot candida ca și independenți ei se afiliază unui partid. Sunt foarte puține cazuri în care un primar a câștigat primul mandat ca și independent. Ulterior tot s-a înscris într-un partid politic.
Candidatul tânăr la primul mandat chiar dacă este susținut de un partid trebuie să fie cu gândul tot la comunitatea lui. Iar cetățeanul trebuie să îl voteze pe el ca om, ca și gospodar și nu partidul.
Pentru că la primărie îl va găsi zilnic pe el, nu partidul.
Odată ce a câștigat primul mandat, primarul ales trebuie să se apuce de treabă și tot ceea ce a promis trebuie să facă. De aceea am spus mai sus că în campania electorală trebuie făcute promisiuni realiste bazate pe nevoile adevărate ale oamenilor. Desigur, repet, în patru ani nu se pot face ce nu s-au făcut în 12 sau 16 ani.
🏡S-a mai observat un aspect destul de important: mulți primari ajung să câștige primul mandat fie din postura de viceprimar avută înainte fie din cea de medic veterinar al satului. Cu alte cuvinte oamenii aleg tot omul care le-a fost alături tot timpul: viceprimarul care i-a ajutat când primarul nu era și medicul veterinar care, prin prisma meseriei, era alături de ei zi și noapte.
ℹAm spus toate aceste lucruri ca o constatare a mea după aproape 15 ani de zile de promovare rurală și interacțiune directă cu primari de comune din diverse județe.
🚩Orice campanie electorală este grea, cu emoții atât pentru primarii longevivi care doresc o reconfirmare a mandatelor dar mai ales pentru cei care își doresc un prim mandat.
Primarii învață să devină primari odată cu începutul primului mandat încredințat de cetățeni. Pentru că primarul este oglinda comunității care l-a ales.