Bine ati venit    |    Redactie    |    Editoriale    |    Reportaje    |    Fotografii    |    Filme    |    Contact
traduceri Iasi
realizare site web
cursuri contabilitate Bucuresti - pahar carton
tavane extensibile
cabinet kinetoterapie Bucuresti realizare site web
usi de garaj Calarasi
montaj tapet
body-uri din bumbac
cazare eforie nord beton amprentat
beton amprentat
contabilitate pentru firme Bucuresti
videochat constanta
cabina foto bucuresti
all night escort amsterdam
pompe de caldura
avocat suceava inchirieri apartamente Iasi
automatizari porti Bucuresti
laminina

BRANDURI Telemeaua de Ibănești – singurul produs tradițional românesc recunoscut de Uniunea Europeană

Data: 17 iulie 2020 | 165 Vizualizari | Categorie: Arta culinara, Branduri, Reportaje

Singurul produs românesc care a primit recunoaşterea europeană de „Denumire de origine protejată“ este „Telemeaua de Ibăneşti“.

Telemeaua de Ibăneşti“ era până acum recunoscută la nivel naţional şi obţinuse „Indicaţia geografică protejată“ (IGP) alături de magiunul de Topoloveni şi de salamul de Sibiu. Dincolo de terminologia Comisiei Europene stă însă o poveste despre familie şi tradiţie. „Telemeaua de Ibăneşti“ este un aliment obţinut din lapte de vacă, produs în zona montană a Văii Gurghiului după o reţetă specifică locului. Gustul rămâne unic, datorită laptelui muls de la animalele ce paşunează păşunile cu flora naturală, specifică Văii Gurghiului. Familia Todoran a pornit afacerea cu „Telemeaua de Ibăneşti“ în anul 1994, în cadrul fabricii „Mirdatod“. Atunci Cornelia şi Dumitru Todoran au înfiinţat unitatea de procesare a laptelui şi au început să facă telemea cu aşa-numita „saramură de Orşova“. Au început cu 50 de litri de lapte, iar azi fabrica din Ibăneşti a ajuns să proceseze 50.000 de litri de lapte. În timp, afacerea celor doi soţi a fost preluată de copiii lor, Mircea (44 de ani) şi David (41 de ani). Alături de „Telemeaua de Ibăneşti“, care este şi cel mai cunoscut produs al zonei, fabrica Mirdatod produce caşcaval, bânză proaspătă de vaci, unt, smântână şi urdă de Ibăneşti. Din 1998 încoace, fabrica de la Ibăneşti a început să fie reprezentată la târgurile de renume, din ţară şi din străinătate. Telemeaua a fost apreciată de cei care au gustat-o, iar cei doi fraţi au fost sfătuiţi să facă demersurile pentru ca produsul lor să fie recunoascut, mai întâi la nivel naţional, iar apoi la nivel internaţional.

Mai multe detalii aici 

Pagina oficialăMesaj pentru cititorii website-ului SatulRomanesc.Ro

Administratorul websiteului isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care au un caracter obscen, jignitor ori aduc atingere onoarei si demnitatii persoanei. Publicatia sate-romanesti.ro nu isi asuma raspunderea pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


.
Copyright © 2018 by sate-romanesti.ro. Toate drepturile sunt rezervate. Designed by Dianys Holdings - realizare site web
realizare site web montaj tapet hormigon impreso madrid beton amprentat traduceri autorizate Iasi
Epilare cu ceara Iasi expert contabil iasi