Bine ati venit    |    Redactie    |    Editoriale    |    Reportaje    |    Fotografii    |    Filme    |    Contact
traduceri Iasi
realizare site web
cursuri contabilitate Bucuresti - pahar carton
tavane extensibile
cabinet kinetoterapie Bucuresti realizare site web
usi de garaj Calarasi
montaj tapet
body-uri din bumbac
cazare eforie nord beton amprentat
beton amprentat
contabilitate pentru firme Bucuresti
videochat constanta
cabina foto bucuresti
all night escort amsterdam
pompe de caldura
avocat suceava inchirieri apartamente Iasi
automatizari porti Bucuresti
laminina

TULCEA Satul meu e sat european – comuna Carcaliu

Data: 16 iulie 2020 | 68 Vizualizari | Categorie: Satul Viu, Stiri

Centrul Cultural al rușilor lipoveni din CarcaliuLocalitatea Carcaliu a fost întemeiată către sfârşitul sec. al XVIII-lea de câteva familii de pescari ruşi lipoveni (creştini ortodocşi de rit vechi care au emigrat din Rusia, după toate probabilităţile, din ţinuturile marelui fluviu Volga (regiunile Voronej şi Saratov). Una din primele atestări documentare ale existenţei localităţii Carcaliu o găsim în Harta rusă din 1835. Marele istoric român C. C. Giurăscu ne informează că harta respectivă a fost întocmită între anii 1828-1832. Numele său este o corupţie a celui turcesc Kará-Kalé, de la Kará –negru şi Kalé – cetate, piatră. Înainte purta numele slavonesc de Kámena (Piatră) şi, de la năvălirea turcilor, a luat numele ce-l poartă şi astăzi. Populaţia este mai toată lipovenească (rusească) Se aflau nişte colibe de pescari lângă un pietroi mare (pe ruseşte ‘kámen’) ce se poate vedea şi astăzi. Încetul cu încetul se populă cu lipovenii fugiţi din Rusia. La 1825 fură destul de numeroşi ca să întemeieze un sat căruia deteră numele de Kámena . Turcii îl schimbaseră în cel de Kará-Kalé. În vorbirea localnicilor se mai păstrează şi astăzi numele slav Kámen’ (Камень – «piatră»), iar ruşii lipoveni din alte localităţi din România mai folosesc şi numele slav Kámenka («piatră»). Denumirea slavă de Kámenka este, dealtfel, înregistrată şi în Harta rusă din 1835 (vezi : C.C. Giurăscu, Principatele române la începutul secolului al XIX-lea, Bucureşti, 1957, p.90).

Mai multe detalii aici Mesaj pentru cititorii website-ului SatulRomanesc.Ro

Administratorul websiteului isi rezerva dreptul de a sterge comentariile care au un caracter obscen, jignitor ori aduc atingere onoarei si demnitatii persoanei. Publicatia sate-romanesti.ro nu isi asuma raspunderea pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


.
Copyright © 2018 by sate-romanesti.ro. Toate drepturile sunt rezervate. Designed by Dianys Holdings - realizare site web
realizare site web montaj tapet hormigon impreso madrid beton amprentat traduceri autorizate Iasi
Epilare cu ceara Iasi expert contabil iasi